דן שומרון : מנהיגות שקטה
מחבר הספר : ד"ר זאב דרורי, ידיעות ספרים , 2016
מסיבות שונות, ובעיקר משום שנמנע מהעיסוק במקומו בהיסטוריה והמרדף אחר הקרדיט, לא זכה הרמטכ"ל לשעבר דן שומרון להכרה הראויה לו עוד בחייו. הביוגרפיה שנכתבה אודותיו נועדה לתקן זאת.
ישנם מפקדים שאף שפיקדו ולחמו בצמתים מרכזיים, ואף שפיקדו מלפנים, גילו קור רוח, יוזמה ונחישות, רשמו הצלחות נוכח תנאים קשים והובילו שינויים, כמו נדחקו ממקומם הראוי בהיסטוריה ובמורשת הקרב. במקרה של רא"ל בדימוס דן שומרון, הרמטכ"ל ה־13 של צה"ל, זה קרה כי האיש היה פשוט צנוע מדי.
הספר "מנהיגות שקטה" שכתב אל"מ (מיל.) ד"ר זאב דרורי (ידיעות ספרים, 2016) נועד לתקן זאת והוא מהווה ביוגרפיה מקיפה ומעמיקה שמתארת את סיפור חייו של שומרון מילדותו ועד לערוב ימיו.
שומרון, ששמו שובש בצבא משימרון, נולד וגדל בקיבוץ אשדות יעקב. הוא "התגייס ב־1955 לצנחנים, שם מצא את מקומו הטבעי" (עמוד 38), לחם במלחמת סיני, השתחרר ושב לשירות. כמפקד כוח סיור לחם במלחמת ששת הימים ועוטר על גבורתו בעיטור המופת.
ראו גם :
ד"ר ( אל"מ במילואים) זאב דרורי בראיון משנת 2016
“דן שומרון נמחק כי היה צנוע", דרורי מסביר את הלהט האישי. “הוא היה קצין צנחנים ראשי, מפקד פעולת אנטבה שלא הייתה יוצאת לדרך בלעדיו, ואת זה אמרו שמעון פרס ויצחק רבין. במלחמת יום כיפור, אחת החטיבות הטובות ביותר שפעלה, 401, הייתה בפיקודו. עשינו אירוע ‘חברים מספרים על דני' והשמענו את הקשר כשהוא אומר לעמנואל סקל, אחד המג"דים, ‘עם ישראל צריך אותך, אל תרוץ למוצבים. סע אחורה, תפוס עמדות, אנחנו זקוקים לכל טנק'. בשקט שהוא דיבר שם אני לא מדבר איתך עכשיו".
פגשת אותו בזמן המלחמה?
“אחרי שפשטתי על חניון טנקים מצרי עליתי לחמ"ל באום חשיבה כדי לדווח לאלוף פיקוד הדרום. אני מגיע לפתח ורואה את דן מתגלח. אמרתי ‘דני, מלחמה'. אני כולי מלוכלך אחרי לילה מטורף, ואז הוא ענה ‘זאביק, החיילים צריכים לראות אותנו חזקים'. זה היה דן שומרון".
מה ייחד את הרמטכ"ל הזה יחסית לאנשי צבא אחרים?
“אחד הפרקים בספר הוא בנושא ‘חימוש מונחה מדויק' (חמ"ם). יורים טיל ממאה קילומטר והוא יפגע בחלון הזה ולא בחלון ההוא. כשהתחיל עניין החמ"ם, דן היה מפקד כוחות השדה. אלופי צה"ל לא רצו, כי דן אמר שתוך עשר שנים יהיה חימוש מונחה מדויק, והם אמרו ‘אנחנו לא נהיה כאן בעוד עשר שנים'. דן ענה ‘אנחנו לא בונים את צה"ל לעוד חצי שנה'. הוא היה נהג טרקטור, קיבוצניק שלא למד בבית ספר, אבל היה לו היגיון פשוט. השכיחו אותו לגמרי".
ב-17 באוקטובר 2006 נענה דן שומרון לבקשת הרמטכ"ל, רב-אלוף דני חלוץ, לחקור את התנהלות המטה הכללי בימי מלחמת לבנון השנייה. כשהציג את ממצאיו בוועדת החוץ והביטחון בכנסת אמר בין היתר כי "המלחמה נוהלה ללא מטרה" ו"ראש הממשלה נתן הנחיה להפסיק את ירי הרקטות על ישראל, אך הצבא לא תרגם זאת למטרה צבאית.
דן שומרון (זודוריץ') נולד בקיבוץ אשדות יעקב ב-1937 ונודע כבעל כושר ספורטיבי וטכני יוצא דופן. ב-1956 התגייס לשירות צבאי בחטיבת הצנחנים והשתתף בפעולות התגמול ובמבצע קדש. במלחמת ששת הימים פיקד על כוח סיור באוגדתו של אלוף ישראל טל ועל תפקודו במלחמה זכה באות המופת. לאחר מלחמת ששת הימים פיקד שומרון על גדוד צנחנים ובסיום תפקידו עשה הסבה לחיל השריון.
במלחמת יום הכיפורים היה שומרון מפקד חטיבת שריון, איתה השתתף בקרבות הבלימה בסיני ומאוחר יותר בכיתור הארמיה השלישית המצרית. בשנים 1976-1974 כיהן כקצין צנחנים וחי"ר ראשי ובמסגרת תפקידו עמד בראש "מבצע יונתן" לשחרור החטופים באנטבה. ב-1981-1978 כיהן כאלוף פיקוד הדרום, אז פיקד על שלביו הראשונים של הפינוי מסיני.
ב-1985-1983 היה שומרון המפקד הראשון של מפקדת חילות השדה. ב-1986-1985 כיהן כסגן הרמטכ"ל וראש אג"ם ושנה לאחר מכן מונה לרמטכ"ל. בתקופת כהונתו בוטל פרוייקט "הלביא" (בין השאר בשל התנגדותו והתנגדות קודמו משה לוי ז"ל), התחוללה מלחמת המפרץ הראשונה, ואולם האירוע שאפיין את תקופתו יותר מכל הוא האינתיפאדה הראשונה.