הקדמת עורך האתר "חיים של אחרים : ביוגרפיות וסיפורי חיים"
מרדכי (מורל'ה) בר-און, היסטוריון, איש צבא וח"כ, נפטר לאחרונה בגיל 92. הוא היה נשוי לאראלה, אב לשלוש בנות, וסב לנכדים. בר-און היה ראש לשכת הרמטכ"ל משה דיין, קצין חינוך ראשי וחבר הכנסת מטעם מפלגת רצ.
בעקבות פטירתו קראתי את ספר זיכרונותיו בן המאה שעברה : אוטוביוגרפיה וניסיתי לסכם כמה מפרקי חייו המרתקים .
בן המאה שעברה : אוטוביוגרפיה / מרדכי (מורלה) בר-און. הוצאת כרמל 2011
בצילום למעלה : מורל'ה בר-און משמאלו של בן -גוריון במהלך ביקור במחנה מרכוס של צה"ל
פרק ד' : קצין חינוך ראשי של צה"ל
ב1961 חוזר מורל'ה עם משפחתו לישראל ומתמנה כסגן קצין ראשי של צה"ל ולאחר שנה וחצי מתמנה לקצין החינוך של צה"ל ומקודם לדרגת אל"מ. ב
תור קצין חינוך ראשי היה אל"מ מורל'ה אחראי , מלבד מסלולי ההדרכה ובסיסי ההדרכה הייעודיים להשלמת השכלה , גם על עיתון " במחנה" ועל גלי צה"ל. אל"מ מורל'ה בר-און מבצע שידוד מערכות הן בעיתון " מחנה" והן בגלי צה"ל . עד הגעתו של מורל'ה בר-און לתפקיד קצין חינוך ראשי שידרה התחנה בעיקר תוכניות מוזיקה. החידושים שערך מורל'ה היו שילוב גם תוכניות מלל מעניינות בנוסף למוזיקה . כך לדוגמא , הוכנסה תכנית חדשה בשם "משפחת שמחון" שזכתה להצלחה רבה.
גיבוש הקוד האתי של צה"ל
כקצין חינוך ראשי הוביל אל"מ מורל'ה בר-און מהלך של פיתוח ההגות המוסרית של צה"ל והחל להטמיעה בקרב מפקד הצבא . הוא זימן את כל קציני החינוך בצה"ל להשתלמות ובמרכזה פרש בפני הקצינים את משנתו על הערכים שלאורם יש לחנך חיילים. זה היה ,למעשה, מה שלימים ייקרא "הקוד האתי" של צה"ל.
הוא מנה ופירט שורה של ערכים החיוניים להפיכת חייל צה"ל ללוחם, כגון דבקות במטרה, תוקפנות בשדה הקרב , דייקנות בביצוע , וכיוצא באלו עניינים המיוחדים למקצוע הצבאי. במשנתו נכללו גם ערכי מוסר אוניברסליים, הבאים להבטיח שהצבא ישמור על פרופיל אנושי גם בשעה שהוא עוסק באלימות.
אל"מ מורל'ה בר-און תרגם וגיבש את הססמה הותיקה"טוהר הנשק" למונחים יותר ממוקדים הקשורים למציאות שבה פועלים חיילי צה"ל . הוא לא האמין בניסוחים של צווי עשה ואל תעשה , הערוכים לפי סדר עדיפות קבוע מראש והגיע למסקנה כי יש לחנך לרגישות מוסרית כללית (עמוד 282) .
הלהקות הצבאיות פורחות ומשגשגות
אל"מ מורל'ה בר-און נתן עדיפות רבה לקידום הלהקות הצבאיות בשנות ה60 ודאג להכפיל את התקציב שלהן וגיבה את שאול ביבר לגייס את מיטב המחזאים , מלחינים והבמאים ליצירת רפטואר חדשני ותוסס ללהקות הצבאיות .
להקת פיקוד צפון בתכניתה משנת 1964
ספריית "תרמיל"
בביקורו ביחידות צה"ל נוכח אל"מ מורל'ה בר-און לראות כי חיילים לא מעטים מבלים את שעות הפנאי בקריאת ספרים ולכן יזם את הקמת הוצאת ספריית "תרמיל " במסגרת קצין חינוך ראשי בצה"ל . הופקו מאות ספרים , שאזלו מן השוק , במחיר מסובסד לחיילים , הוא גייס את ישראל הר כעורך ראשי של ההוצאה אשר פעל במשך 30 שנה להשגת זכויות יוצרים לספרים מעולים והפיץ אותם לאלפי חיילים ביחידות צה"ל.
מספרי ספריית תרמיל
פרס ישראל בתחום החינוך
לקראת יום העצמאות תשכ"ה ( 1965) הוחלט להעניק לצה"ל פרס ישראל בתחום החינוך, הרבה בזכות החידושים והפעילות של אל"מ מורל'ה בר-און .
נאום הר הצופים
נאום הר הצופים של הרמטכ"ל יצחק רבין לאחר מלחמת ששת הימים נכתב נכתב למעשה ע"י אל"מ מורל'ה בר-און ( עמוד 335) .
שחרור מצה"ל ואתגרים חדשים
בשנת 1968 מסיים אל"מ מורל'ה בר-און את תפקידו כקצין חינוך ראשי של צה"ל .
הוא מתמנה לראש מחלקת הנוער והחלוץ בסוכנות היהודית וחבר בהנהלת הסוכנות .
במהלך 9 שנות פעילות הוא קידם מאוד את מערך השליחים בעולם והקים רשת מרשימה של שליחים ישראליים בצפון ארה"ב , קנדה ומדינות דרום אמריקה. הוא הקים את מפעל המדריכים למחנות הקיץ בארה"ב וזכה על כך להערכה רבה בקרב מנהיגי התפוצות בעולם. בזכות חידושיו ויוזמתו של מורל'ה בר-און ז"ל הוקמה וטופחה רשת של 300 שליחים ציוניים ברחבי העולם שקידמו רבות את האהדה לציונות ולישראל בקרב יהודי העולם.