יואב ערד. עילם בננו , סיפור אמיתי , הוצאת ניב , 2019
יואב ערד היה בשדה התעופה אורלנדו בארה"ב כאשר קיבל שיחת טלפון מבתו עינבל בארץ:
"אבא , איפה אתה? שאלה . "יש מצב שאתה מקדים את הטיסה" ?
למה"
"עילם לא איתנו יותר"
מה אמרת"?
"עילם התאבד"
שיחת טלפון זו הביאה בעקבותיה טלטלה לחייו של יואב ערד, יזם ואיש עסקים , בעברו קצין בקבע ואיש רב הישגים בניהול .
על ההצלחה
זמן מה לפני שחרורו של עילם מיחידה קרבית מצה"ל ביקר בארץ , אחיה הבכור של מיכל (רעייתו של יואב ערד ואמו של עילם) שחי מזה שנים רבות בפלורידה, ארצות הברית. בתקופה זו כבר היה עורך דין מצליח , בעל משרד עורכי דין המעסיק עורכי דין שכירים, צוות מקצועי ומזכירות. שנים קודם הגיע לארה"ב , למד טיס ותעופה לתואר ראשון, נהייה טייס ולאחר כן המשיך לתואר שני ודוקטורט במשפטים.
המשרד שלו גדל והתפתח והתעשר. במקביל השקיע בנדל"ן ובעסקים נוספים . למעשה הגשים את החלום האמריקאי , ואף על פי שהיה יליד הארץ שגדל והתחנך בירושלים ושירת בצה"ל , בתקופה המדוברת כבר היה אמריקאי לכל דבר .
אילון הזמין את עילם לבוא אליו לארצות הברית , תוך הבטחה לתמוך בו , לפרוש עליו את חסותו ולסייע לו לגבש תוכניות לעתיד. וכך, כשבוע אחרי שעילם סיים את פרק חייו כחייל לוחם בדובדבן, השתחרר מצה"ל לאחר שירות מלא ונסע לאמריקה.
עילם החל ללמוד באוניברסיטה בפלורידה .
אחד מנכסי הנדל"ו של אילון היה חווה בת כמה מאות אקרים לא רחוק מגיינסוויל. בשנת לימודים האחרונה של עילם פיתחו באוניברסיטה זן חדש של דשא , עמיד וצורך פחות מים.
ביוזמתו של עילם החליטו הוא ואילון להפוך את החווה ליצרנית של דשא מוכן שיגודל בחווה ויועבר למקומות שונים בארה"ב .
עילם ואילון הקימו במשותף עסק חדש כאשר עילם הפך למנהל החווה ועבר עם רעייתו רותי לגור בחווה. בחודשים ובשנים שלאחר מכן החווה , בניהולו של עילם, שגשגה ועילם עבד סביב השעון וניהל הכול ביד רמה ממשרדו בחווה וגם מהשטח.
ההצלחה העניקה לעילם הרבה מאוד ביטחון עצמי. עילם ודודו אילון עבדו כשותפים וחברים קרובים , ובהבנות ביניהם היה ברור שהם שותפים בכל מה שקשור לחווה. התגבש בינהם הסכם משפטי, אך ההסכם היה אמור לקבל תוקף חוקי ומשפטי במועד מסוים מאוחר יותר שהתאים לשניהם..
בצילום : עילם ערד ז"ל
הכול היה טוב ויפה , עד אותו יום מר ונמהר , כחודש לפני שההסכם בין אילון לעילם בנוגע לבעלות על העסק הפך להיות פורמלי וחוקי, היום שבו החיים של כל הסובבים את אילון ובעיקר חייו של עילם השתנו לחלוטין.
ההתרסקות האווירית
עוד לפני שההסכם נחתם ,אילון השתתף במפגן אווירי בדרום פלורידה עם המטוס שלו , ששימש אותו כמטוס פעלולים, ולעיני כל הצופים במפגן , בהם גם בת זוגו ובנו , התרסק ופגע בקרקע.
בצילום : אילון קרוגמן-כדי, בן 58 מגיינסוויל, ביצע כנראה "שמינייה" במטוס הצבאי הקטן מדגם אלבטרוס 39-L ולא הצליח לצאת ממנה.
בבעלותו של אילון היו שני מטוסים , אחד מהם היה מטוס מנהלים שאותו נהג להטיס בעצמו, בעיקר במסגרת עבודתו ועסקיו ומדי פעם גם לבילוי וחופשות. השני היה מטוס קרב מעודפי צבא , שבו אילון השתמש כמטוס פעלולים ונהג לטוס בו להנאתו ולהשתתף במפגנים אוויריים כתחביב.
אובדנו של אילון בנקודת הזמן הזו, חודש לפני שההסכם בין עילם לאילון הפך רשמי וחוקי, יחד עם התנהלות מסוימת וניהול לא מתאים של עיזבונו של אילון , הם הגורמים שהביאו להידרדרותו של עילם.
כל מערכת ההסכמים והחוזים בין אילון ועילם לא קיבלה שום ביטוי בצוואה למרות ההסכמים והחוזים בינהם. למעשה אילון קבע פגישה שהייתה אמורה להתקיים כשבוע אחרי המפגן האווירי לעדכון, תיקון ושינוי הצוואה. ברור שפגישה זו לא יצאה לפועל והצוואה האחרונה היא שקיבלה תוקף.
בארצות הברית יש חוקי ירושה פדרליים ומדינתיים נוקשים מאוד, אשר בתכנון נכון מראש על ידי עורכי דין ורואי חשבון המתמחים בכך, ניתן לצמצם ולהקטין את חבויות המס , אך אילון לא עשה זאת ומנהלי עיזבונו , שאמורים היו להוציא לפעול את רצונותיו רק הלכו והסתבכו וגרמו בסופו של דבר להפקעת החווה והעסק המשותף מידיו של עילם.
ההתרסקות של עילם בחווה
עילם המשיך לנהל את החווה בחודשים הראשונים לאחר התרסקותו של אילן , אך אובדנו של של אילון היה קשה לו מאוד במובן הרגשי . חסרונו של המנטור, החבר והשותף הביא את עילם למצבים של ייאוש והרגשה של קשיים בכל המישורים, לרבות במישור הכלכלי, חוסר שיתוף הפעולה הנכון של מנהל העיזבון בארה"ב , שלמעשה נכנסו לנעליו של אילון בכל הנוגע להתנהלות מול הבנקים, קווי האשראי , ניהול חשבונות ועמידה מול מערכות השלטון- הכבידו עליו , הוא נכנס ללחצים ומתחים, ופתאום לא היה לו עם מי לדבר, להתייעץ ולשתף.
בצילום : חווה לגידול דשא בפלורידה
כשחייו השתנו , עם מותו בתאונת מטוס של אילון , דודו , שותפו , חברו הקרוב ובמידה רבה מנטור שלו , עילם חווה אובדן שבמקביל התפתח לקרב ירושה עם בני דודו היורשים ומנהלי העיזבון גם.
המשבר
מאז התרסקותו למוות של אילון במפגן האווירי , עילם חווה משבר אחרי משבר, תקלה אחר תקלה, כישלונות ובעיקר רוע ואטימות של אחרים, שהפכו את מכלול חייו בעת ההיא לדרך חתחתים: מאובדן החווה וסילוקו ממנה ע"י בני דודו ומנהלי עיזבונו של אילון, דודו, המאבק המשפטי מול מנהלי העזבון ומלחמות הירושה עם בני דודו, תקופת המשבר הכלכלי שהביאה לאי הצלחה בהקמת חווה חדשה ואובדן השטח וההשקעה,
מצבו הנפשי של עילם החל להיות קשה והוא התחיל לסבול מהתקפי חרדה , דיכאונות ומצב רוח רע. הקשר הזוגי עם רותי עלה על שרטון , ועילם חיפש פתרונות ודרכים להתמודד. או אז פנה לעזרתם של פסיכולוגים ופסיכאטרים בארה"ב , ואלו החלו להלעיט אותו בתרופות פסיכיאטריות וכדורים נגד חרדה ודיכאון. די מהר הוא פיתח תלות בתרופות הפסיכיאטריות וצרך אותן במינונים גדלים והולכים, עד שנחשף לסמים וגילה שהסמים עושים מבחינתו את אותה עבודה כמו התרופות , ומה טוב יותר מבחינתו מהשילוב בין סמים ותרופות.
אביו של עילם , יואב ערד ואמו מיכל הגיעו לארה"ב בתדירות גבוהה ככל שיכלו כדי לתמוך ולעזור לעילם. הם ידעו שהוא בטיפול פסיכולוגי ופסיכיאטרי בארה"ב , אך לא ידעו דבר על התחלת השימוש בסמים.
למרות מצבו הנפשי עילם תיפקד ביוםיום בצורה נורמלית לחלוטין וניסה להתנהל ולהתמודד מול מנהלי העיזבון של אילון, אבל בשלב מסויים החליטו היורשים לקחת את החווה לניהולם מבלי להביא בחשבון שמה שהפך את החווה לעסק מצליח היה עילם ועבודתו. כל המהלכים האלו הן מצד היורשים והן מצד מנהלי העיזבון גרמו לעילם לעזוב את החווה. למעשה, הוא סולק מהחווה באופן פתאומי ע"י מנהלי העיזבון של אילון .
בעקבות הרחקתו של עילם מהחווה ומהעסק שהקים חלה הדרדרות נוספת במצבו הנפשי של עילם. התסכול עקבל העוול הנורא שנגרם לו. אובדן מפעל חייו , התפרקות נישואיו , הבדידות והקשיים הכלכליים הגבירו את הלחץ הנפשי ודחפו אותו להשען על תרופות וגם לצרוך סמים.
עילם ניסה להקים חווה חדשה בארה"ב אך העננה ואווירת הקושי היו חזקים ממנו. עילם כבר לא מצא את הכוח והיכולת להתמודד עם הקמת החווה החדשה. בסופו של דבר הפסיד גם אותה. נפילת החווה החדשה הייתה בעקבות המשבר הכלכלי של 2008 בו פלורידה הייתה המדינה שנפגעה הכי קשה , יותר מכל מקום אחר בארה"ב .
הבדידות
התפרקות נישואיו ותהליך הגירושין מרותי, שאותה אהב מאוד, אך מציאות החיים הבלתי אפשרית שבה היה נתון לא אפשרה להם להתגבר על המשבר, וגם אותה איבד.
האשליה שהתנפצה עם המעבר לניו יורק וכתוצאה מנסיבות שלא היה היה לו שום חלק בהן , הבדידות הקשה שבה היה, כך שוב מצא את עצמו במשבר עם חוסר היכולת למצוא עבודה ופרנסה בניו יורק (יואב ערד , עמוד 35).
לאחר שהגיע עילם חזרה מניו יורק ניסה לנהל את המוטל המשפחתי , אך ללא הצלחה גם עקב מצבו הנפשי.
כשהגיע מניו יורק ורצה להתחיל לנהל את המוטל ולטפל בשיפוץ שלו , מצא את עצמו במציאות בלתי הגיונית ובלתי אפשרית עבורו- בתוך התמודדות בין תקווה והתחלה חדשה, לייאוש שהביא עמו מניו יורק כשנתקל במצב שהעמיד אותו בקונפליקט, כי מצא בעצם שהמוטל הפך לנקודת מפגש של סוחרי סמים ושל משתמשים בסמים, והוא , שאך זה הצליח להתרחק ועדיין היה בתהליך של גמילה ומאבק יומיומי להפסיק להשתמש בתרופות ובסמים, נקלע לתוך מצב זה. כוחותיו לא עמדו לו, ובמקום להתנהל כמנהל אחראי ולדאוג לעסק , השתלב במציאות הסמים, וכך, בתוך זמן קצר הידרדר , הפסיק לתפקד כראוי וישקר לנו כדי לכסות על מה שקרה" (יואב ערד , עמוד 39).
החזרה לישראל והחיפוש אחרי איזון
האב, יואב ערד, מוזעק מישראל ע"י עובדי המוטל ומחזיר את עילם לישראל. לאחר שהוחזר לישראל החל עילם לעבור טיפול בכפר איזון, כפר שיקומי וטיפולי טיפולי זה בתנאי פנימיה, מהטובים בארץ , סייע לעילם להיגמל מהסמים. העלות בזמן שעילם היה שם הייתה סביב שניים עשר אלף שקלים לחודש, לא כולל תרופות שצריך לקנות בנפרד.
בעקבות הטיפול בכפר איזון עילם חוזר לעצמו בקצב איטי, אך בעקבות בעיית משמעת בודדת הנהלת הכפר החליטה להשעות את עילם ושלחה אותו הביתה למספר ימים ואחר כך החליטה בשרירות לב הנהלת הכפר להדיח אותו מהכפר ולהפסיק את הטיפול בו.
" עילם היה פציינט-מטופל שלכל הדעות היה זקוק להמשך טיפול, אשר הטיפול בו הופסק ונקטע טרם מיצוי, שלא לדבר על החלמה
הפסיכיאטורים, הפסיכולוגים, העובדים הסוציאלים- כולם הפסיקו את הטיפול בו , ללא מתן אלטרנטיבות אחרו, ובהתעלמות מהצורך ברצף הטיפולי , הרגשנו חסרי אונים " (יואב ערד , עמוד 52).