ami20:27סגור לתגובות על פרופסור ג'יובאני בורומאו וסינדרום K
תושיה ואומץ לב גילה ג'יובאני בורומאו כבר במלחמת העולם הראשונה בעת שנלחם בגיל 18 עם פלוגה של חיילים איטלקים ב1916 . על גבורתו הוא זכה בעיטור הגבורה האיטלקי . אבל אות "חסיד אומות העולם" שקיבל בשנת 2004 ע"י "יד ושם " נחשב בעיני משפחתו יותר מגבורתו בשנת 1916.
ג'יובאני בורומאו נולד בשנת 1898 למשפחת רופאים איטלקית שנמנו בעבר על משפחות האצולה האיטלקיות.
מייד אחרי המלחמה החל ללמוד רפואה וקיבל את תואר הדוקטור בראפואה כבר בגיל 22.
מאחר ולא הסכים להצטרף למפלגה הפאשיסטית האיטלקית דרכו במערכת הבריאות האיטלקית ובתי החולים שם לא הייתה סוגה בשושנים , אבל ד"ר בורמאו היה אחד הרופאים הטובים באיטליה.
בשנת 1934 הוא קיבל על עצמו לנהל בית חולים שולי ומוזנח ברומא בשם Ospedale Fatebenefratelli ליד נהר הטיבר . הוא שיפץ וקידם את בית החולים והפך אותו לאחד מבתי החולים הטובים באיטליה דאז.
כאמור, ד"ר ג'יובאני בורומאו, היה מנהל בית החולים פאטבנפרטלי ברומא כשפרצה מלחמת העולם השנייה. הוא היה קתולי אדוק ואבא לילדים צעירים, וגיבור מלחמה ממלחמת העולם הראשונה. למרות שהיה לו מה להפסיד בעזרתו ליהודים, כשאחד העובדים בבית החולים, ד"ר ויטוריו עמנואלה, בא לספר לו שהוא עובד תחת שם בדוי ושהוא למעשה יהודי, הבטיח ד"ר בורומאו לרופא היהודי המפוחד שסודו שמור עמו.
בית החולים פאטבנפרטלי היה מעבר לכביש מול הגטו היהודי של רומא, שבו כפו על יהודי העיר לחיות לאחר פלישת הנאצים לאיטליה בשנת 1943. בהחבא, החלו הרופאים ד"ר בורומאו וד"ר סצ'רדוטי להעביר יהודים אל תוך בית החולים – בעיקר אחרי ה- 16 באוקטובר, 1943, כשהנאצים החלו במעצרים המוניים של יהודים. בסך הכל, כמה עשרות יהודים הוברחו לתוך בית החולים, ולד"ר בורומאו היה הסבר מושלם – הם סבלו ממגפה חדשה ומסתורית, מידבקת ביותר: "מחלת K".
"מחלת K " הייתה מלווה בהתקפי שיעול מחרידים, שהתעצמו בכל פעם שהנאצים נכנסו לבית החולים בחיפוש אחר יהודים. הנאצים נסוגו, מוכי אימה מהחשש להידבק, והניחו לחולים הסובלים מ"מחלת K " לנפשם. גרמנים מסוימים תהו אם המחלה הנוראית עליה דיבר ד"ר בורומאו היא שחפת או סרטן, שהן מחלות אמיתיות.
במציאות, מחלת K של ד"ר בורומאו ייצגה באופן סמלי את הגנרל מטיל האימה אלברט קסרלינג, שנלחם בכוחות האיטלקים בצפון אפריקה ופיקח על הטבח של בעלות הברית באיטליה.
סיפר ד"ר סאקרדוטי, אחד הרופאים בבית החולים והסביר: "קראנו למחלה הבדיונית קיי, בגלל האות הראשונה בשם משפחתו של קומנדר קסרלינג,
בצילום : בית החולים פאטבנפרטלי
משפחות שלמות מצאו מקלט בבית החולים, כולל משפחת טדסקו היהודית, שבהמשך סיפרה לעולם על גבורתו ונדיבותו של ד"ר בורומאו. קלאודיו ולוסיאנה טדסקו, הוריהם וסבתם – כולם מצאו מקלט בין קירות בית החולים. במאי 1944 פשטו הכוחות הגרמנים על בית החולים. בני משפחת טדסקו נזכרים כיצד הורו להם הרופאים להשתעל בקול רם בכל פעם שהגרמנים היו בסביבה. למרות הכל, הנאצים אסרו שישה יהודים פולנים שהסתתרו במרפסת בית החולים, אולם שאר ה"חולים" היהודים נותרו ללא פגע.
ד"ר בורמאו הלך לעולמו בשנת 1961 באיטליה אבל הקהילה היהודית באיטליה לא שכחה את תושייתו ואומץ ליבו .
בשנת 2004 הכיר יד ושםבד"ר ג'יובאני בורומאו כחסיד אומות העולם על תפקידו בהצלחת עשרות יהודים.