תולדות חייו של הפרופסור האוסטרי לרפואה , זוכה פרס נובל לרפואה מ1927 , הם ביטוי למקוריות וקיצוניות שליוו אותו כל חייו .
כרבע מהמאושפזים בבתי חולים פסיכיאטריים בתחילת המאה ה–20 היו חולי עגבת (סיפיליס) שאיבדו צלם אנוש לאחר שהמחלה פגעה במוחם. הפסיכיאטר האוסטרי יוליוס וגנר־יאורג האמין בהשפעה המיטיבה של מצבי קיצון פיזיולוגיים על מחלות נפש. הוא גם האמין בהשפעה המזיקה של מצבי קיצון פיזיולוגיים על מחלות נפש. לכן הוא ניסה לרפא פסיכוזות בשתי צורות: באמצעות הזרקה של הורמונים לחולים שהתפתחותם המינית נראתה לו מעוכבת, ועל ידי עיקור של פציינטים שנטו לדעתו לאוננות מופרזת. ההפקרות ששררה בתחום הניסויים בבני אדם עד לשנות ה–60 של המאה ה–20 איפשרה, פה ושם, גם תגליות מסעירות. וגנר־יאורג גילה שאם מדביקים חולי עגבת במלריה הם מפתחים קדחת, שבה נעלמים גם חלק מתסמיני השיגעון והשיתוק המתלווים לפגיעה במערכת העצבים המרכזית. ה"פירותרפיה" שפיתח — ריפוי של שיתוק ודמנציה באמצעות העלאת חומו של החולה — הציתה את דמיונה של הקהילה המדעית. הרעיון החלוצי שניתן להילחם בתסמינים של מחלה אחת באמצעות תסמינים של מחלה אחרת קסם לחברי ועדת פרס נובל לפיזיולוגיה ורפואה, וב–1927 הם העניקו לווגנר־יאורג את הפרס. הוא היה הפסיכיאטר הראשון, ועד היום גם היחיד, שזכה לכבוד הזה.
יש מידה של אירוניה בכך ששנים אחדות קודם לכן התפרסם הפרופסור לרפואה יוליוס פון-וגנר-יאורג כמי שטיפל בחיילים שנפגעו במלחמת העולם הראשונה בהלם קרב באמבטיות קרח אכזריות. אבל המחשבה המדעית של האוסטרי היתה מבוססת בעיקר על ניגודים ועל תאוות ריפוי חסרת מעצורים.
ב–1928 התגלה הפניצילין, שהציע ריפוי מלא לעגבת כבר בשלביה הראשונים של המחלה. המדע, הממהר תמיד לשכוח את עברו, שכח את הפירותרפיה של פרופסור יוליוס פון-וגנר-יאורג חתן פרס נובל, שלרגע קט היה אפילו יותר מפורסם מפרויד. מי שלא שכח לווגנר־יאורג את עברו היו הנאצים: בקשתו להצטרף בשנות ה–30 למפלגה הנאצית נדחתה, משום שאשתו הראשונה היתה יהודייה.
אבל פרופסור יוליוס פון-וגנר-יאורג לא אמר נואש וניסה להוכיח למפלגה הנאצית תיאוריה מדעית לשנאת היהודים . הוא סייע לתלמידו Alexander Pilcz לפתח את התיאוריה של eugenics , פסיאטריה גזענית הגורסת כי היהודים הם בעלי נטייה טבעית ומוגברת למחלות נפש . לתיאוריה זו הייתה השפעה רבה על התפתחות תורת הגזע של הנאצים ועל השמדת היהודים במלחמת העולם השנייה.
מקורות המידע
למה לסבול , ד"ר ערן רולניק , מוסף עיתון "הארץ" , 10 בנובמבר 2017
Julius Wagner-Jauregg – Wikipedia
Julius Wagner-Jauregg – NNDB
Gartlehner G, Stepper K (2011). Julius Wagner-Jauregg: pyrotherapy, Simultanmethode, and ‘racial hygiene’. JLL Bulletin: Commentaries on the history of treatment evaluation (http://www.jameslindlibrary.org/articles/julius-wagner-jauregg-pyrotherapy-simultanmethode-and-racial-hygiene/