ראשי»סיפורי חיים»כמה דברים שלא ידעתם אודות הסופר היהודי הוינאי ארתור שניצלר 1862-1931
כמה דברים שלא ידעתם אודות הסופר היהודי הוינאי ארתור שניצלר 1862-1931
ami17:45סגור לתגובות על כמה דברים שלא ידעתם אודות הסופר היהודי הוינאי ארתור שניצלר 1862-1931
בלב התקופה הווינאית פעל ארתור שניצלר, שהיה רופא במקצועו, מחזאי וסופר.
שניצלר מילא תפקיד מרכזי בחיי התרבות של וינה בתור הזהב שלה בסוף המאה ה-19 וראשית המאה ה-20.
"בן וינה אמיתי – בה נולד, חי ומת – הסופר והמחזאי היהודי ארתור שניצלר מבטא ביצירותיו את התסיסה התרבותית המפורסמת שהתרחשה בראשית המאה ה-20 בעיר הרב-לאומית הזו.
רופא במקצועו וקצין בעברו, השתייך שניצלר לקבוצת האוונגרד הספרותית "וינה הצעירה, שרוב חבריה היו יהודים במוצאם. סיפוריו מתרחשים במעגלים החברתיים שבהם הסתובב – הבורגנות הוינאית המדושנת מחד, ועולם השעשועים וחיי ההוללות של וינה מאידך, והדמויות הממלאות אותם הם רופאים, קצינים וחיילים, נשות החברה הגבוהה, משרתות וזונות. ואף שרק שתיים מיצירותיו עוסקות באופן ישיר ביהודים ובאנטישמיות, הרי שמבלי לציין זאת במפורש פזורות דמויות יהודיות בשלל הסיפורים והמחזות שכתב."
Arthur Schnitzler 1862-1931
הסופר האוסטרי היהודי ארתור שניצלר היה ידידו הקרוב של בנימין זאב הרצל, התכתב אתו וייעץ לו . חיפוש ביומניו של ארתור שניצלר מגלה כי תיאודור הרצל התייעץ אתו לגבי הציונות ומסעותיו לקידום הציונות בעולם.
השפעתו על תיאודור הרצל
הקשר בין הרצל לד"ר ארתור שניצלר היה עוד מתקופת הילדות , המשפחות של הרצל ושניצלר התגוררו בשכנות בבורגלנד .
שניצלר היה ידידו הקרוב והתומך של בנימין זאב הרצל, התכתב איתו וייעץ לו על המחזות שכתב. הוא היה הרופא של הרצל וגם תמך בו ועודד אותו בגיבוש תפיסתו המדינית לגבי הציונות . במכתבים שכתב הרצל לארתור שניצלר בשנת 1892 מרפרף מעמד-רוחו בין יאוש ותקוה. שניצלר עודד אותו כל הזמן והיה הדמות הפסיכולוגית ממנה שאב תעצומות נפש .
את הקשר הקרוב עם תיאודור הרצל אפשר להבין על רקע ההתנסות האישית והמאבקים שלהם באנטישמיות . לארתור שניצלר הייתה מודעות חברתית חריפה, והוא נודע במלחמתו באנטישמיות של זמנו, מה שבא לידי ביטוי בין השאר במחזהו "פרופסור ברנרדי" וברומאן "הדרך אל החופש". בחייו גינו אותו כפורנוגרף, והיטלר התייחס אל יצירתו כאל "זוהמה יהודית".
שניצלר הוא גם אחד מגדולי כותבי היומנים בספרות הגרמנית. מגיל שבע-עשרה ועד יומיים לפני מותו ניהל יומן מדוקדק, כתב-יד בן 8,000 עמודים אשר פורסם בין השנים 1981 ל-2000 בעשרה כרכים בידי האקדמיה האוסטרית למדעים.
יצירתו של שניצלר "סיפור חלום" (Traumnovelle) שימשה כבסיס לעלילת סרטו של סטנלי קובריק, עיניים עצומות לרווחה.
במכתב ידוע כותב פרויד לשניצלר ב-1922, ומברך אותו שהשיג באינטואיציה ובהסתכלות פנימית את מה שהוא עצמו הצליח להשיג רק בעבודה קשה עם מטופליו.
מדוע נשללו דרגותיו הצבאיות כקצין מילואים אוסטרי?
שניצלר היה הסופר הראשון אשר הטמיע בספרות הגרמנית את המונולוג הפנימי בנובלה "Leutnant Gustl" (סגן גוסטל). בעזרת נקודת מבט ייחודית זו סיפק לקוראיו מבט עמוק וישיר אל הקונפליקטים הפנימיים של הדמויות. בגין נובלה קצרה זו עמד שניצלר במרכזה של שערורייה ציבורית גדולה שסופה העמדתו, בתור קצין מילואים, לדין צבאי באשמת פגיעה בכבוד הצבא ההבסבורגי, ושלילת דרגותיו.
הסופר היהודי ארתור שניצלר נולד בשנת 1862 בווינה כבנם הבכור של יוהאן שניצלר רופא אף-אוזן-גרון מפורסם, ושל אשתו לואיז לבית מארקברייטר (1840–1911). בשנת 1885 קיבל בעצמו את התואר דוקטור לרפואה באוניברסיטת וינה. לאחר שלמד רפואה המשיך שנים ארוכות בעבודתו בין הרפואה לספרות.
אף שבתודעה הציבורית נשכח שניצלר מעט מלב, יצירתו ממשיכה לחיות ונראית אקטואלית כתמיד. יצירותיו, שחלקן תורגמו לעברית כבר בימי חייו ועד היום ממשיכים לתרגמן, משמשות שוב ושוב בסיס לסרטים, לסדרות טלויזיה ולהצגות תיאטרון.
הכמות המדהימה של העיבודים הקולנועיים לסיפוריו ולמחזותיו מעידה על האקטואליות שלהם ונגישותם לצופה כמו לקורא. היא גם מעידה על המשמעות העמוקה של אורחות החיים בוינה 1900 למאה ה-20 ולימינו אלה."
יצירתו של שניצלר "סיפור חלום" (Traumnovelle) שימשה כבסיס לעלילת סרטו של סטנלי קובריק, עיניים עצומות לרווחה.
הגיע הזמן להוכיח שלא נס ליחו של ארתור שניצלר והוא סופר מודרני, חדשן ומרתק – במיוחד הנובלה הנועזת "סיפור חלום", שעל פיה נעשה הסרט "עיניים עצומות לרווחה" .. "סיפור חלום" הוא סיפור על זוגיות, על סיכויי האהבה להחזיק מעמד לאורך זמן ועל השפעת הקנאה, עקב בגידת אחד או שניים מבני הזוג, בגידה מדומיינת או אמיתית. "סיפור חלום" מתרחש במהלך יממה וחצי, ומתאר בפרק הזמן המצומצם הזה את שיגרת חייהם של בני זוג בווינה. הם חיים חיים הרמוניים, אך מתחת לפני השטח רוחשים חיים רגשיים אחרים. הקורא מתוודע אליהם בשעה שיחסיהם מגיעים עד משבר. המשבר, תוצאה של הרגשת החמצה, של מאיסה בשיגרת היום-יום הבלתי מספקת, מתבטא במחשבות ארוטיות על זרים, ובניסיון הבריחה של כל אחד מבני הזוג. בריחת הגבר באה לכלל ביטוי בחיים עצמם, בהעזה לעשות מעשים קיצוניים ולא שגרתיים, בעוד שבריחת האישה נעשית בחלום על הרפתקת אהבה פנטסטית עם זר.
הטראומה של ד"ר ארתור שניצלר בסוף ימיו
לילי שניצלר , בת 19 , הבת של ארתור שניצלר בת 19 שמה קץ לחייה בשנת 1928 לאחר נישואים כושלים עם קצין איטלקי ( מקור)
המקרה הטראגי הזה גרם לד"ר ארתור שניצלר לדכדוך כבד והחיש את מותו בשנת 1931..