ראשי»סיפורי חיים»ילדות בצל העוני , חיים לסקוב , הרמטכ"ל החמישי
ילדות בצל העוני , חיים לסקוב , הרמטכ"ל החמישי
ami16:45סגור לתגובות על ילדות בצל העוני , חיים לסקוב , הרמטכ"ל החמישי
חיים לסקוב , הרמטכ"ל החמישי נולד בשנת 1919 בעיר בוריסוב ברוסיה . בגיל 6 הוא ומשפחתו הצליחו לברוח מרוסיה ולעלות ארצה. בבואו לארץ ישראל שתי השפות היחידות שידע היו רוסית ואידיש .
אביו היה עגלון בחיפה והמשפחה הייתה מאד ענייה. הם גרו בצריף בשכונת חליסה, העיר התחתית . בשכונה זו התגוררו בשנות העשרים כמה עשרות משפחות יהודיות בקרב אוכלוסייה ערבית גדולה בהרבה . . במאורעות תרפ"ט הותקפו התושבים היהודים וגם משפחת לסקוב ע"י שכניהם הערבים , אך הצליחו להגן על עצמם באומץ רב.
כאשר היה בגיל 9 נהרג אביו של חיים לסקוב ע"י עגלון ערבי בעיר התחתית בחיפה . חיים לסקוב נותר ילד יתום וגם עני מאד.
הוא מצליח להתקבל לביה"ס התיכון הריאלי בחיפה . שקדן מאד . ממעט בדיבור. את מצוקתו הכלכלית לא יכול היה להסתיר. הכול ידעו כי מביתו בחליסה ועד לשער בית הספר הריאלי בשכונת הדר-הכרמל, הוא הולך יחף, כשנעליו על שכמו , ורק לפני כניסתו לחצר הא ממהר לנעול אותן , " כדי שפחות או יותר אראה כמו כולם" . זו הייתה שיטה יעילה להארכת חייהן של הנעליים היחידות שלו , והוא ידע היטב שאין שום סיכוי כי יקנו לו אחרות בעתיד הנראה לעין .
בעיה קיומית עוד יותר הייתה קשורה לאוכל. הנער חיים לסקוב היה פשוט רעב. לעתים בא ללמוד, כשבתיקו – תפוז אחד לכל היום.
את המצב הציל חברו לכיתה שמעון נחמני , נער זה התגורר בפנימייה של בית הספר , שבה התאכסנו תלמידים שבתיהם מחוץ לחיפה או בני חוץ-לארץ. מדי בוקר , נהוג היה לצייד את חניכי הפנימייה בכריכים ,
…. ושמעון נחמני דאג להביא כמות כפולה , גם בשביל חיים לסקוב.
חסרון-הכיס המתמיד השפיע גם בתחומים אחרים . " הדבר התבטא גם בלבוש ובטיולים לא יכולתי להשתתף בכל הטיולים , כי הם עלו הרבה כסף."
חבריו לספסל הלימודים זוכרים אותו כתלמיד קשוב וקפדן . מאזין לדבריהם של המורים וממעט להשתתף בשיעורים מיוזמתו. כל אותו זמן היה גם פעיל בארגון ההגנה בחיפה . עוד בהיותו בכיתה ז' בביה"ס הריאלי הושבע כחבר צעיר של ארגון "ההגנה" ועבד בסליקים של ארגון ההגנה באזור חיפה. מאוחר יותר שימש גם במקביל כרץ אישי של מפקד ההגנה בחיפה , יעקב דורי ( לימים הרמטכ"ל הראשון של צה"ל ) . יותר מכול אהב חיים לסקוב את העבודה בסליקים של ההגנה בחיפה . " הסליק היה קודש-הקודשים. עד שהגעת אליו עשית עשרים הקפות . קפצת גדרות , חכית למלווה, הלכת לכיוון אחר כדי להטעות ורק בסוף הגעת אל הסליק של הנשק והתחלת בעבודה".
ד"ר בירם המנהל של ביה" ס הריאלי , התרשם ממנהיגתו של הנער חיים לסקוב וטיפח אותו . אימו של לסקוב התקשתה ,לעתים קרובות , לשלם את שכר הלימוד בביה"ס הריאלי, אפילו לאחר ההנחה ( אז עוד לא היה חינוך חינם ושכר הלימוד בביה"ס תיכון בארץ-ישראל היה גבוה ) . מנהל ביה"ס הריאלי ד"ר בירם , כמה פעמים שילם מכיסו את שכר הלימוד של חיים לסקוב .
בסוף כיתה י' בשנת 1936 , החמיר מצבה הכלכלי של המשפחה עד כדי כך , שתשלום חצי שכר-הלימוד שוב לא היה אפשרי. חיים לסקוב ניגש לגזבר ביהס הריאלי, מר הררי , והודיע לו כי לצערו עליו להפסיק את הלימודים . ושוב נשלח השרת בעקבותיו והזעיקו לחדר מנהל ביה"ס הריאלי . ד"ר בירם היה נסער . חיים לסקוב הסביר לו שהגיעו מים עד נפש ואין משפחתו מסוגלת עוד לשלם את הנדרש ממנה. ד"ר בירם , מנהל ביה"ס הלך לקראתו . הוא הציע לו ללמד שיעורי-עזר לתלמידים מתקשים ובשכר המועט שיקבל -יכסה חלק מהוצאות שכר הלימוד. אשר לשאר – ד"ר בירם נכון היה להעניק לחיים לסקוב הלוואה עומדת , שאותה יתחיל להחזיר , בשיעורים קטנים, לאחר סיום הלימודים התיכוניים. וכך היה , רק מסיים חיים לסקוב את הריאלי , ובמשך כשבע שנים , החזיר חיים לסקוב את ההלוואה. ממשכורתו הצבאית כקצין בבריגדה בצבא הבריטי הפריש , בתקופת מלחמת העולם השנייה , מדי חודש , נתח , שנשלח ממצרים , מלוב , איטליה או מבלגיה לגזברות בית הספר הריאלי , רק ב1946 , לאחר שהשתחרר מהצבא הבריטי כקצין בדרגת מייג'ור , סיים חיים להחזיר את החוב לד"ר בירם ולבית הספר הריאלי .