הסיפור המדהים של גנרל לואו היהודי מהצבא השחרור העממי של סין, שנולד לפני 121 שנים באימפריה האוסטרו-הונגרית בשם יעקב רוזנפלד.
יעקב, בנם הבכור של מיכאל ורגינה רוזנפלד סיים את לימודי הרפואה באוניברסיטת וינה בסוף שנות ה-20 של מאה הקודמת – ועבד בהצלחה כרופא בעיר עד לסיפוח אוסטריה לגרמניה הנאצית באנשלוס ב-1938. הוא נשלח לדכאו ומשם לבוכנוואלד – אך באמצע 1939 שוחרר בתנאי שיעזוב את המדינה תוך שבועיים.
כמו מרבית יהודי אוסטריה באותה תקופה, המקום היחיד כמעט שיכל להימלט אליו היה שנגחאי, בזכות האשרות הרבות שסיפק, על דעת עצמו, קונסול הרפובליקה הסינית בוינה – חסיד אומות עולם חה פאנגשן. רוזנפלד הגיע לשנגחאי שתחת הכיבוש היפני ופתח בה מרפאה שאפשרה לו להתקיים בכבוד.
למרות שחייו בגטו בשנגחאי היו יחסית מהמשופרים, הרופא היהודי שהיה סוציאליסט/קומוניסט בהשקפת עולמו החליט להימלט מהגטו ב-1941 והצטרף לכוחות הקומוניסטים הסינים שנלחמו בכובש היפני. הוא הצטרף לארמיה הרביעית של צבא השחרור העממי, ובהמשך עבר לארמיה השמינית.
תרומתו של ד״ר רוזנפלד היתה רבת משמעות ומהוללת עד היום בהיסטוריה של צבא השחרור העממי (PLA) והמפלגה הקומוניסטית. הוא שימוש כמנתח בבית חולים שדה והציל את חייהם של מאות חיילים. במקביל, הוא עזר לטפל רפואית באוכלוסיה הכפרית העניה של סין שהקומוניסטים חיו בקרבם.
במהרה הפך לקצין רפואה ראשי של ה-PLA והועלה לדרגת גנרל ע״י מאו דזה דונג. הוא בנה את המערך הרפואי של הצבא האדום, כולל בתי החולים והכשרת צוותים רפואיים. ככל הידוע לי, הגנרל לואו (שמו הסיני היה לואו שנג-טה 罗生特) היה הזר היחיד שזכה לדרגת גנרל ב-PLA. כאן עם המנהיגים והגנרלים צ׳ן יי וליו שאוצ׳י.
עם תום מלחמת העולם השניה, הגנרל לואו המשיך להילחם עם הצבא הקומוניסטי נגד הלאומנים במלחמת האזרחים של סין. רק לאחר השלמת המשימה, והקמתה של סין – הוא פרש מתפקידו וחזר לאוסטריה בניסיון לאתר את קרובי משפחתו – שנספו רובם בשואה. ב-1951 הוא עלה לישראל, גר בתל אביב ועבד כרופא באסותא.
ד״ר רוזנפלד נפטר מהתקף לב ב-1952. נציגי שגרירות סין ולעיתים גם אורחים מסין נוהגים לעלות לקברו, אנדרטה לזכרו הוקמה בפתח בית חולים במחוז שאנדונג בסין הנושא את שמו, כמו גם מספר רחובות במדינה
באוקטובר 1999 הוקדשה לו תערוכה בבית התפוצות – "חייו של ד"ר יעקב רוזנפלד". במסגרת "שנת סין" של משרד החוץ האוסטרי נפתחה באוקטובר 2006 במוזיאון היהודי בווינה תערוכה על חייו ופועלו.
בסין נבנתה אנדרטה לזכרו ורחובות נקראו על שמו. בית החולים במחוז שאנדונג שבו עבד נקרא על שמו הסיני – לו שנג (Luo Sheng), ופסלו הוצב שם בשנת 1992.