מאת: פרו' יחיעם ויץ , 2023
בתמונה – העברת הפיקוד מהרמטכ"ל השלישי מרדכי מקלף לרביעי משה דיין בנוכחות ראש הממשלה ושר הביטחון דוד בן-גוריון
בתקופת היישוב העברי, לפני הקמת המדינה, עברה טרגדיה על משפחת מקלף. אבי המשפחה, אריה ליב, עלה לארץ מרוסיה הלבנה ב-1894, בימי העלייה הראשונה, והיה אחד מראשוני היישוב מוצא שליד ירושלים. באוגוסט 1929, ימי מאורעות תרפ"ט, כמה מתושבי קאלוניה, כפר ערבי סמוך, התנפלו על בית משפחת מקלף ורצחו בדם קר חמישה מבני המשפחה, ההורים אריה ליב ואשתו בתיה חיה, ושלושה מילדיהם, רבקה, משה ומינה. כל הנרצחים נקברו בהר הזיתים בירושלים.
אחד הילדים, מרדכי (מוטק'ה) שהיה בן תשע, הצליח לנוס מהטבח והיה לימים לרמטכ"ל השלישי של צה"ל שכיהן בתפקידו שנה אחת בלבד (1953). כשמונה לתפקיד כל העיתונים הזכירו את תולדותיה האיומות של משפחתו. ב"מעריב" נכתב שב-1929 "קפץ נער בן תשע מן הקומה השנייה של בית הוריו. זה היה במוצא בהרי ירושלים. סביב המושבה שרקו כדורי מרצחים. מתיישבים רבים נפגעו, רבים אחרים נפלו" ("מעריב", 5 בדצמבר 1952). כל חייו מקלף נאלץ להתמודד עם הטראומה הנוראה שעבר. הוא עצמו מת ב-1978, בן 58 בלבד.
הטבח במוצא זיעזע אז את היישוב העברי הזעיר והוא לא נשכח עשרות שנים. ב-2 בספטמבר 1929 פירסם העיתון "דבר" את שמות "חללינו — המעונים, הטבוחים והנספים במערכת של קידוש שם המולדת", כולל שמות בני מקלף שנרצחו. מאמר המערכת של העיתון ביטא את התסכול וחוסר האונים של היישוב שלא היה מסוגל להתמודד עם עוצמת מאורעות תרפ"ט. כל ימי המאורעות "עמד היישוב העברי, הדקור ושותת דם, נתון לשיני חיות הטורפות, לשטנת צוררים ומעלילים, ללעג שליטים בני שחץ, כשפיו סתום שאינו יכול לקרוא לעזרה, לתנות את מכאוביו, ולגולל מעל עצמו דברי שטנה ועלילה".
ראו גם :
מקלף נולד במוצא ב-1920 ולאחר שנת לימודי הנדסה בטכניון הצטרף לפלוגות הלילה המיוחדות של וינגייט. במלחמת העולם השנייה התגייס לצבא הבריטי, לחם בצפון אפריקה כמפקד פלוגה ושוחרר בדרגת מייג'ור (רב סרן). במלחמת העצמאות לחם במסגרת חטיבת כרמלי בקרבות באזור חיפה, עכו והגליל. תכנן והשתתף במבצע חירם לשחרור הגליל. בסיום המלחמה לסגן הרמטכ"ל וראש אג"ם. בתפקיד זה ארגן עם הרמטכ"ל יגאל ידין את צבא הקבע והקים את מערך המילואים. בינואר 1952 יצא מקלף עם משפחתו ללימודי מנהל בבריטניה.
בצילום למטה: מייג'ור מרדכי מקלף , 1942 , הצבא הבריטי
בארץ היתה תחושת סכנה של התמוטטות כלכלית : אחזקת צבא גדול, קליטת עלייה, התיישבות מהירה ורחבה ושיקום הכלכלה. מצד שני – סכנת מלחמה מחדש ("סיבוב שני"). הצרוף של מלחמה וקליטת עלייה הטיל מעמסה כלכלית כבדה וכדי להתגבר החליט בן- גוריון, בניגוד לעמדת המטה הכללי והרמטכ"ל, על הקטנת תקציב הביטחון (110 מיליון לא"י) וצמצום הצבא, שפירושו אז היה פירוק חטיבה סדירה (מתוך שלש), קיצוץ בצבא הקבע, העובדים האזרחים, צמצום מילואים, ניצול יותר יעיל של הנח"ל ואף הציע שחיילי צבא הקבע יוותרו על 10% ממשכורתם.
בעקבות זאת בקש הרמטכ"ל יגאל ידין להתפטר. בעקבות זאת פנה בן-גוריון אל מקלף ובקשו לקבל את התפקיד. מקלף הסכים אחרי לחץ כבד, אך התנה שתקופת כהונתו תהיה לשנה אחת בלבד. ב-7 בדצמבר 1952, התמנה מקלף לרמטכ"ל השלישי של צה"ל, והוא בן 32 בלבד, הרמטכ"ל הצעיר ביותר, אותו הוא חלק עם קודמו, יגאל ידין. בכירי המטכ"ל בתקופה זו: סגן רמטכ"ל וראש אג"ם – משה דיין, ראש אמ"ן יהושפט הרכבי, מפקד חיל האוויר חיים לסקוב ומפקד חיל הים מרדכי לימון. במועד זה היו בצה"ל – כ-56 אלף חיילי חובה, קבע ואזרחים מהם 7816 בצבא קבע.
בתחום המבצעי הורה הרמטכ"ל מקלף לרב סרן אריאל שרון להקים יחידת קומנדו מיוחדת שתפגע בבסיסי הפידאיון ותמגר את התופעה. שרון הקים את יחידה 101, אשר פעלה במהלך שנת 1953, עד לאיחודה עם חטיבת הצנחנים. הרמטכ"ל מקלף הניח את היסוד להקמת ביה"ס לפו"מ, שנפתח רק בימי הרמטכ"ל משה דיין. הוא זיהה כי חיל הרגלים חסר תמיכה מקצועית ברמת המטה הכללי ועל כן הקים מחלקה מיוחדת לחי"ר במסגרת מחלקת ההדרכה.
ראו גם :
ראו גם :
הילדים של אוגוסט 1929: כך זכר הרמטכ"ל מרדכי מקלף את הטראומה שעיצבה את ילדותו ( כתבה של עופר אדרת)
"לעת הצהריים נשמעו צעקות מבהילות והנה ערבים מזנקים מבתיהם כפראי מדבר ופניהם מועדות להרג וחנק". כך תיאר הנער מרדכי מקלף, לימים הרמטכ"ל, את הטבח שבו נרצחו אביו, אמו, אחיו ושתי אחיותיו בידי ערבים שפשטו על ביתם בכפר מוצא. האירוע, שהתרחש ב–24 באוגוסט 1929, היה אחד הקשים ביותר במאורעות תרפ"ט, שבסוף השבוע הזה מציינים 90 לפריצתם.
מקלף, אז ילד בן תשע שחרב עליו עולמו, העלה על הכתב את רשמיו כמה שנים לאחר מכן, בחיבור שכתב ב–1933 בבית הספר "תחכמוני" בירושלים. החיבור אותר באחרונה בארכיון העיר ירושלים, 40 שנה אחרי מותו בטרם עת של מחברו. "חיבורו של מקלף חושף בפנינו את רגשות הפחד, נדודי השינה, הבהלה, האכזריות והסבל שליוו את האירוע הטראומטי, וגם את המחיר האישי הכבד ששילם", אומרת ההיסטוריונית ד"ר זהבית שנקולבסקי, מרצה בחוג לחינוך במכללה האקדמית אשקלון. את חיבורו של מקלף היא מצאה במחקר שערכה על רשמים שכתבו ילדים במאורעות.
החיבור נפתח בנימה אופטימית: "את חיי הצעירים ביליתי בכפר מוצא. שם נולדתי ושם מצאתי את מנוחתי. אהבתי לחרוש את אדמת ישראל החרבה, נטעתי את נטיעותיי, קצרתי, בצרתי. חיים אלה נעמו לי מאוד", כתב הנער מקלף. "בעיקר אהבתי ללכת עם הוריי תחת עץ הזית, שבע הימים והפורש צלו למרחקים. שם שוחחנו ואהיה מרגיש כאלו דוברים אליי הזיתים שנשרו על ידי הרוח כי אקחם ואאספם לביתי. אהבתי ללכת עם כלבי לטייל על ההרים. לפנות ערב היה הרגע הנעים ביותר… כל הילדים היו נאספים ומשוחחים היינו על ארץ ישראל והתפתחותה".
את החיים השלווים האלה קטעו אירועי הדמים. ב–23 באוגוסט 1929, עם תום תפילות יום השישי, בעת היציאה מהמסגדים, החלו המוני ערבים לתקוף יהודים בתוך העיר העתיקה בירושלים. ברקע לכך, בין היתר, היתה מחלוקת על התפילות בכותל המערבי.
נשארים בבית
מקלף ומשפחתו ידעו על הסכנה הקרבה, אך אביו, אריה, בחר להישאר בבית ולא לברוח. בחיבורו מתאר מקלף הילד: "והנה ערב שבת אחד נודע לתושבי המקום, כי הערבים מהסביבה עורכים הלילה התנפלות. הערב הקרוב הגיע. נדדה שנתי, אבל ההשגחה העליונה חסה על חיינו ואותו הלילה עבר בשקט".
דקירות רבות נדקרה עד מותה בעינויים רבים", מקלף, על אמו
ואולם למחרת, ביום השני למאורעות, שבת 24 באוגוסט 1929, ערביי הכפר קאלוניא, שעל אדמותיו הוקם היישוב מוצא, תקפו את בתי תושביו, גם את זה של משפחת מקלף בקצה היישוב. "יד אכזריה שלחה באבי ז"ל, שהיה מסור לי ולמולדת", כתב. התוקפים לא חסו גם על אמו. "דקירות רבות נדקרה עד מותה בעינויים רבים. כן נהרגו שתי אחיותיי ואחי, ואני נשארתי גלמוד, יתום מאב ואם", תיאר. לצד הוריו, אריה וחיה, אחיו משה ואחיותיו מינה ורבקה, נהרגו גם רבנים שהיו בבית. אולם מרדכי שרד; הוא הצליח לקפוץ מהקומה השנייה וניצל יחד עם אחיו חיים ואחותו חנה.
באותו יום נרצחו גם 66 יהודים בטבח שביצעו ערבים בחברון. בסיכומו של אותו שבוע נרצחו 133 יהודים ונפצעו מאות בסדרת אירועים ביפו, תל אביב, ירושלים, חברון, מוצא וצפת. הלל כהן, בספרו "תרפ"ט: שנת האפס בסכסוך היהודי־ערבי", כותב כי הרוב המוחלט של היהודים נרצחו בבתיהם, בהיותם לא חמושים, בידי תוקפים ערבים. מנגד, רוב ההרוגים הערבים, שמניינם 116, נהרגו בזמן שתקפו יישובים יהודיים, מאש הבריטים או "ההגנה".
מאורעות תרפ"ט, אירוע מעצב בתודעה הציונית, שהשפיע על דור מפקדי תש"ח, היו עבור מקלף גם החוויה המעצבת של ילדותו. בהמשך, כנער, הוא היה פעיל ב"הגנה" וכשבגר חבר לפלוגות הלילה המיוחדות של אורד וינגייט, שלחמו בערבים במאורעות 1936–1939. במלחמת העולם השנייה הצטרף לצבא הבריטי ולחם נגד הגרמנים, בין היתר כחלק מהבריגדה היהודית. במלחמת העצמאות פיקד על חטיבת כרמלי והשתתף בקרבות בצפון הארץ. ב–1952, כשהיה בן 32 בלבד, מונה הילד שניצל מהטבח לרמטכ"ל השלישי של צה"ל.