עדה ביירון (הרוזנת לאבלייס),"קוסמת המספרים" שכתבה את תוכנית המחשב הראשונה הרבה לפני המצאת המחשב הראשון
מאת: ד"ר שרה פולק , מכון וייצמן
ממציאים גדולים מזהים צורך ומפתחים את הטכנולוגיה שתפתור אותו. ממציאים גדולים באמת מפתחים רעיון מבריק שרק כעבור שנים רבות יימצא לו שימוש רחב באמת. כזאת הייתה הרוזנת אוגוסטה עדה קינג לאבלייס (Lovelace), מתמטיקאית וסופרת בריטית שכתבה את תוכנית המחשב הראשונה בהיסטוריה כבר באמצע המאה ה-19, כמאה שנה לפני המצאת המחשב האלקטרוני.
לאבלייס נולדה ב-10 בדצמבר 1815 בלונדון, לאן איזבלה מילבנק וללורד ג'ורג' גורדון נואל ביירון. אביה, שנודע בשם הלורד ביירון, היה משורר רומנטיקן הולל. אמה גידלה את לאבלייס לאחר שהלורד גילה שנולדה לו בת, והחליט לעזוב אותן.
אף שזה לא היה מקובל בימים ההם, אמה עודדה אותה לפתח את כישוריה בתחומי המתמטיקה והמדעים, כנראה מתוך חשש שתגדל להיות משוררת כאביה. לאבלייס רכשה את הידע שלה ממורים פרטיים, ביניהם ויליאם קינג שהפך לימים לבעלה. אחת ממורותיה, מרי סומרוויל (Somerville) מדענית סקוטית שלימדה אותה מתמטיקה, הפגישה אותה ב-1834 עם צ'רלס באבג' (Babbage), מפגש שהוליד שיתוף פעולה פורה.
באבג', מתמטיקאי וממציא, תכנן בשנים ההן את "המכונה האנליטית", במטרה לבנות מכשיר מכני שיבצע את העבודה החדגונית והמייגעת של ביצוע חישובים מתמטיים. המכונה תוכננה עם אמצעי קלט לקריאה של כרטיסים מנוקבים, לצד יחידות עיבוד מידע, פלט וזיכרון. על המבנה הזה מבוססים גם המחשבים האלקטרוניים של ימינו.
לאבלייס עצמה לא זכתה לתהילה רבה בחייה והלכה לעולמה בגיל 36 בלבד ממחלת הסרטן, ב-27 בנובמבר 1852. יותר ממאה שנה לאחר מכן, בשנת 1979, החליט הפנטגון לקרוא על שמה את שפת התכנות ADA, שנמצאת כיום בשימוש בעיקר במערכות צבאיות. משנת 2009 חוגגים בבריטניה ובמקומות נוספים בעולם את "יום עדה לאבלייס" בכל שנה ביום ג' השני בחודש אוקטובר. היום הזה מציין את הישגיה ומרכז פעילויות לקידום נשים בתחומי המדע, ההנדסה והטכנולוגיה.
לסקירה המלאה של ד"ר שרה פולק , ממכון וייצמן (קישור)
היום לפני: הרוזנת שהקדימה את מדעי המחשב
עדה לאבלייס המתכנתת הראשונה