מאות נשים יהודיות קשרו את גורלן עם גברים ערבים בתקופת המנדט. עשרות שנים אחרי, משפחותיהן עדיין מתקשות לדבר על כך. מה קרה לאלה שביקשו לשוב לחיק היהדות?
מאת: עופר אדרת
עופר אדרת כתב בקבוצת "נקמת הארכיון- חובבי ההיסטוריה של "הארץ":
"אהבה וקוץ בה — הממד המגדרי ביחסי יהודים וערבים בארץ ישראל המנדטורית: קשרי נשים יהודיות וגברים ערבים". זה שם עבודת המ"א של עידית ארז, דוקטורנטית באוניברסיטת חיפה.
היא הגיעה לנושא הטעון הזה לגמרי במקרה.
"התבקשתי לכתוב מטלה על כמאל חוסייני, שהכרתי כמי שפיקד על הקרב בתל חי שבו נהרג יוסף טרומפלדור. תוך כדי עיון בחומרים נתקלתי במשפט שמספר שהיתה לו מאהבת יהודייה. חשבתי שזה ממש מעניין".
בארכיונים הסתתרו עדויות למאות נשים יהודיות, מכל מעמד, מוצא ועיסוק, שנישאו לערבים ערב קום המדינה.
אחד מהם מתואר בדוח ששלח איש ההגנה למטה שירות הידיעות (ש"י) של הארגון ב–1942. הוא כתב שם על כוונתו לגייס צעירה יהודייה כדי לרגל אחר מנהיגים ערבים בכירים. "אני חושב השבוע להתקשר לשם אינפורמציה עם בחורה ספרדייה טבריינית הנמצאת בקשרים אינטימיים עם כאמל חוסיין. הוא נוהג לבזבז עליה הרבה כסף", כתב.
חוסיין, כאמור, נכנס לספרי ההיסטוריה ב–1920, כמנהיג המתקפה על תל חי שבה נהרג אחד מסמליו של המפעל הציוני, יוסף טרומפלדור. כעת, שני עשורים לאחר מכן, הוא ניהל רומן מחוץ לנישואים עם ברטה עבאדי, תושבת העיר העתיקה בטבריה, בת למשפחה ספרדית.
עבאדי ניהלה את קפה "אגם" בטבריה. בחלק מהמקורות בני התקופה נטען כי היתה בעלת "שם רע" ונכתב כי ניהלה בית בושת יוקרתי מעל בית הקפה. לפי מקורות אחרים, היא היתה "אשת חברה", שהתרועעה עם נכבדי הקהילה הערבית בטבריה באירועים ובמסיבות. בדוח של שירות הידיעות היא כונתה "זונה מודרנית", ללא הסבר.
באחד המקורות הערביים נכתב כי לא הצניעה את יחסיה עם חוסיין, אלא התהדרה בפומבי במתנות שהרעיף עליה והסתובבה בחוצות העיר במעיל הפרווה שקנה לה אפילו בימי הקיץ. לצד הקשר עם חוסיין, יהא טיבו אשר יהא, נטען במקורות שונים כי ניהלה קשר רומנטי גם עם אחמד אדורה, מנהיג הנג'אדה — ארגון נוער צבאי ערבי שפעל בעיר.
באפריל 1948, לאחר הקרב על טבריה שהסתיים בניצחון ההגנה ובפינוי ערביי העיר, נעלמו עקבותיה. לפי גרסה אחת היא עברה לירדן עם אהובה, אדורה, שם חיה כמה חודשים בזהות בדויה של ערבייה, עד שנעצרה בחשד לריגול. לפי גרסה אחרת, היא עזבה את הארץ ללבנון לצדו של חוסיין, שנרצח שם שנה לאחר מכן.
עבאדי חזרה לבסוף לישראל, נישאה ליהודי והקימה משפחה. היא מתה בשנת 2000, בגיל 80, ונקברה בטבריה. "קורותיה מאז אפריל 1948 ואילך עמומים", אומרת ארז. "ניסיוני ליצור קשר עם בני משפחתה, החיים כיום בטבריה, לא צלח. אנשי טבריה הוותיקים שעמם שוחחתי מכירים היטב את סיפור חייה של עבאדי, אבל מילאו פיהם מים. מלבד רמיזות בעניין עברה 'הבעייתי' לא שיתפו פעולה".