ז'אן בלום התאהבה בראש הממשלה היהודי של צרפת לאון בלום, והלכה אחרי הסוציאליסט שעיצבן את האנטישמים עד לבוכנוואלד. סרט חדש מביא את סיפורה הלא ייאמן
מאת: גבי לוין
לא פעם, כשסיפרה העיתונאית דומיניק טורס את סיפורה הלא ייאמן של סבתה ז'אן (ז'אנו) בלום — רעייתו של המדינאי הצרפתי לאון בלום — היא נשאלה: "איך לא עשו על זה סרט?" ובכן, סרט כזה יצא כעת סוף סוף. שמו "חולמת רק עליו" והוא יוקרן בפסטיבל הקולנוע חיפה.
"הקהל קיבל את הסרט בהתרגשות גדולה, אנשים מחו דמעה", אומרת ההיסטוריונית דומיניק מיסיקה שעל פי ספרה "אני מבטיח לך לשוב" נכתב הסרט. "רוב האנשים בימינו אינם מכירים את הצד הרומנטי של לאון בלום, וגם לא את העוינות והנקמנות כלפיו מצד ממשלת וישי".
לאון בלום (1872–1950) הסוציאליסט נכנס להיסטוריה עם התנועה "החזית העממית" שבראשה עמד כשזכה בבחירות לפרלמנט ב–1936. כראש ממשלת צרפת ברפובליקה השלישית הוא הצליח להעביר שני חוקים מהפכניים: חופשות בשכר לכל העובדים ושבוע עבודה של 40 שעות. קשה לתאר את משמעות החוקים האלה באותה תקופה: אופוריה כללית, הפועלים העזו לקחת פסק זמן מעבודתם, אחדים רכשו אופניים, יצאו לפיקניקים, אחרים הרחיקו לראשונה אל חוף הים. התקווה שררה ברחבי המדינה ונוצר פולקלור שלם של שירים וסרטים שביטאו התלהבות, אנרגיה ותקווה לעתיד חדש. אלא שמסביב געשה אירופה, בספרד התחוללה מלחמת האזרחים (בלום סירב לשלוח את הכוחות הצרפתיים להילחם לצד הרפובליקאים הספרדים, צעד שעליו התחרט כל חייו — ג"ל) ובגרמניה כבר התכוננו הנאצים למלחמה. ב–1938 נאלץ בלום להתפטר בלחץ הסנאט ועם התפטרותו התחילו גם ההתקפות האנטישמיות נגדו ונגד תומכיו.
"לאון בלום", אומרת מיסיקה, "ייצג את כל מה שהימין הצרפתי שנא: הוא היה יהודי, משכיל, בן למשפחה אמידה, מתומכיו הנלהבים של דרייפוס. בשנות ה-20 הוא היה במרכזם של סלונים ספרותיים, היה אלגנטי, שופע קסם, מוקף נשים וחלם על קריירה של מבקר ספרות. פגישתו עם הסוציאליסט ז'אן ז'ורס שינתה את מסלול חייו והוא בחר בפוליטיקה לצד הסוציאליסטים.
"שנת 1938 היתה בשבילו קשה מנשוא. הוא היה שרוי בדיכאון עקב מות אשתו השנייה תרז וההתקפות האנטישמיות נגדו לא שיפרו את המצב. עם כניסת הכוחות הגרמניים לצרפת ב–1940 והתבוסה הצורבות של הצבא הצרפתי הורתה ממשלת וישי על מעצרו ועל כליאתו עד למשפט נגדו ונגד שותפיו שהיה ב–1943 בעיר ריום. בלום נאשם בין היתר כי 'הדביק את העם הצרפתי בנגיף העצלות' וכן 'לא הכין כראוי את הצבא לקראת המלחמה'. במלים אחרות הוא הוא האשם בתבוסה הגדולה של צרפת וכיבושה על ידי הרייך. למרות נאום ההגנה המזהיר שנשא העבירה אותו ממשלת וישי לידי הגרמנים ששלחו אותו עם פוליטיקאים אחרים ממתנגדי המשטר למחנה בוכנוולד".
הקסים את הנשים
כאן נכנסת לתמונה ז'אן (ז'אנו) רייכנבך, לשעבר ז'אן טורס. היא נולדה ב–1899 למשפחה יהודית עשירה מאוד. אביה החורג היה סנאטור ובסלון ביתו הצטופפו פוליטיקאים, אנשי רוח ואמנים, בהם גבר גבוה, דק גזרה, לבוש בקפידה שהקסים את כל הנשים: שמו היה לאון בלום.