אהרון פלד. פדל'ה… מח"ט 11 במלחמת יום כיפור הלך לעולמו .
אהרן פלד (פדל'ה) (1933 – 12.10.2020) היה קצין צה"ל בדימוס בדרגת תת-אלוף. בעל עיטור המופת על פועלו במבצע תופת.
במלחמת יום הכיפורים פיקד אהרון פלד על חטיבה 11
במלחמת יום הכיפורים פיקד על החטיבה אל"מ אהרון פלד (פדל'ה). החטיבה שכללה 2 גדודי חרמ"ש – גדוד 54, גדוד 128, גדוד טנקי שרמן – 226, ולחמה בחזית המצרית. החטיבה השתתפה בהתקפת הנגד של ה- 8 באוקטובר בגזרה הצפונית, ובלמה יחד עם חטיבה 204 את המתקפה המצרית, בקרב בו הושמדו כ-40 טנקים מצרים. בהמשך הצטרפו כוחות מהחטיבה לאוגדה 252 בחציית התעלה לשטח מצרים.
בצילום: טנק מצרי שנפגע בקרבות מול חטיבה 11
תא"ל (מיל') דני אשר אודות אהרון פלד ז"ל
Dani Asher
"מהטובים והנחושים במפקדנו. שרתתי עמו שנים כקמ"ן בהיותו מפקד אוגדת מילואים. מקצוען ואין שני לו, ישר דרך ונחרץ.
במלחמת יום הכיפורים היה מפקדה של חטיבה ממוכנת 11. לחטיבה היה גדוד שרמנים (אחד מהשנים שהופנו לחזית סיני) ובו רבים מחברי יוצאי גדוד 52 (חלקם אנשי פלוגה ג' בגדוד 226 מיוצאי פלוגה נ' בגדוד 52 שומרים קשר עד היום). פדלה השכיל לתגבר את גזרתו בטנקי שוט ומג"ח אותם ריכז בפיקודם של וילנר (איתן) וגדעון מדנס. באמצעותם בלם את ניסיון ההתקדמות מזרחה, במרחב קנטרה, של חטיבת טנקי ה 62 -T המצרית מס' 15, קרב שנחרט בהיסטוריה
לאחר המלחמה, סיפר לי שקיבל טלפונים מקצינים שלחמו בחזית רמת הגולן ובישרו לו כי הציל את חייהם. לשאלתי הכיצד? ואתה הרי היית בדרום? הם סיפרו כי תרגולות אותם פיתח (כולל להגנה מפני סאגר), בהיותו מח"ט 188, הם שהביאו להישרדותם ולניצחון בקרב. בידע הרב ובמקצועיות שהפגין הציל רבים וניצח.
נעזרתי בו רבות בפרויקטים בחו"ל. פעלנו יחד וניצלתי את עברו כמג"ד (גד' 125 בחטיבה 200) בקרבות השריון העיקריים במלחמת ששת הימים בג'בל ליבני ובג'ידי. פדלה ידע לשחזר כל פקודה שנתן וכל סדרה שנורתה ע"י כל אחד מטנקיו. הידע הרב שהפגין זכה לניתוח והערצה ע"י רבים ממפקדי השריון בעולם כולו.
יהי זכרו ברוך
מקור
"מפדלה ניתן היה ללמוד הרבה. בהחלט היה חריג בדרך בה פעל ולאורה התבטא (דיבר מעט – עשה הרבה). היה מהמעטים ש"זכו" להתנסות בשיגור סאגר (עוד כששרת ברמת הגולן) וליישם את ניסיונו."
"הקרב של חט' 11 נגד חט' 15, שרמנים נגד ט-62, היה באמת מופת של מקצועיות טקטית ולכן חבל – אבל אופייני – שלא זכה להערכה ולפירסום המגיעים לו. למרבה הצער, זוהי "קללת הקרב המוצלח" – מה שנחרת בזיכרון הוא קרבות עקובים מדם ורוויים מעשי גבורה נואשת, כלומר קרבות כושלים שבהם הפקודים נאלצו לתקן בגבורתם ובדמם את שגיאות המפקדים. רק להשוות קרב זה לקרב של הצנחנים בחווה הסינית, למשל. או את קרב אום כתף לקרב רפיח ב-67. או את קרב המיתלה מול ההבקעה של חט' 27 בציר הצפוני ב-56. ועוד ועוד.
ולאור זה גם לא מפתיע שדווקא פדל'ה נשאר בצל ולא הגיע לדרגת אלוף.
במבצע תופת (פעולת כראמה), ב-21 במרץ 1968, פיקד על כוח שמשימתו הייתה לבלום התקפות אויב מול מתחם כופריין, בצומת אל-מזר, על כביש גשר עבדאללה-עמאן. הכוח מנה 11 טנקי צנטוריון וכיתת חיל-ההנדסה על גבי זחל"ם. במשך רוב יום הלחימה היה נתון הכוח עליו פיקד לאש ירדנית עזה ושמונה מבין 11 הטנקים הישראלים נפגעו במהלך יום הלחימה, הכוח בפיקודו פגע ב-14 טנקים ירדנים, מהם 8 טנקים, שנפגעו מירי מהטנק עליו לחם. על פועלו קיבל צל"ש ממפקד גייסות השריון, אלוף ישראל טל. בהמשך הומר הצל"ש לעיטור המופת.
במלחמת ההתשה שירת כסגן מפקד חטיבה 14 שהייתה אחראית על קו בר-לב. ביוני 1972 מונה למפקד חטיבה 188. באותה שנה, השתתפה החטיבה במבצע קלחת 4 מורחבת. פלד קיבל את הפיקוד על הכוח המרכזי במבצע, "כוח אורן". הכוח בפיקודו כלל 106 כלי רכב, מהם 27 טנקי לחימה, והורכב מיחידות שריון, צנחנים, אגוז והנדסה. הכוח נכנס לעומק הפתחלנד, תוך כדי פגיעה במחבלים ובמבנים רבים.
ב-1 ביולי 1973 נאלץ לפנות את מקומו ליצחק בן שוהם לאחר שהצהיר בכנס קציני חטיבה 188 כי "אני מעדיף שנעשה מאה פעמים קיביה ושלא נמצא את עצמנו ולו פעם אחת בלבד בסיטואציה הפוכה".
במלחמת יום הכיפורים פיקד על חטיבה 11 חטיבה מילואים ממוכנת בהרכב של גדוד טנקי שרמן, שני גדודי חרמ"ש ופלוגת סיור על ג'יפים. החטיבה הגיעה לגזרת סיני ב-8 באוקטובר והוכפפה לכוח משימתי בפיקודו של קלמן מגן בגזרה הצפונית של תעלת סואץ. במהלך הקרבות הוכפף לה גדוד טנקי צנטוריון מחטיבה 217 וגדוד טנקי פטון. ב-14 באוקטובר השתתפה החטיבה בבלימת מתקפת השריון המצרית ויחד עם חטיבה 204, השמידה מעל 40 טנקים T-62 מחטיבה 15 של דיוויזיה 18 המצרית . ב-19 באוקטובר חצתה את התעלה מערבה וחברה לאוגדה 252, בסיום המלחמה התייצבה בנקודה המערבית ביותר אליה הגיע צה"ל.