מאת: גיל קיסרי
בספטמבר-1918, כלומר לפני 100 שנה , היה אירוע שיכול היה לשנות את פני האירועים בעולם. צעירה יהודיה אולי החמיצה הזדמנות לרשום דף בהיסטוריה : פאני קפלן, חברה במפלגה הסוציאליסטית-מהפכנית בבריה"מ שזה מקרוב נולדה, התנקשה בחייו של ולדימיר איליץ לנין, אז אבי המהפכה הקומוניסטית. אבל היא הצליחה רק לפצוע אותו. לנין היה בביקור במפעל במוסקווה לשם הגיע ללא מאבטחים. בתום נאומו הוא יצא לעבר מכוניתו וקבוצת פועלים הקיפה אותו. פאני קפלן הציגה לו שאלה וכשפנה אליה נורו לעברו שלושה כדורים שפגעו בריאה, בכתף וברגל. הוא לא איבד את ההכרה, נכנס למכוניתו והורה לנהג לנסוע לקרמלין ולא לבית החולים מחשש למתנקשים נוספים. בדירתו בקרמלין הוא התמוטט. הרופאים שהוזעקו סברו שמסוכן לשלוף את הכדורים והם נשארו שם עד ליום מותו. אגב, לנין כבר שרד נסיון התנקשות קודם.
קפלן נולדה בשם פייגה רויטבלט למשפחת איכרים יהודית והייתה אחת משבעה ילדים. מגיל צעיר התעניינה בפוליטיקה ועד מהרה הצטרפה למפלגה הסוציאל-רבולוציונית השמאלנית. בשנת 1906השתתפה קפלן בניסיון התנקשות באישיות בכירה בממשלו של הצאר. ההתנקשות נכשלה וקפלן נאסרה. נגזר עליה מאסר עולם במחנה עבודה באקאטוי אשר בסיביר. בעקבות מהפכת פברואר בשנת 1917והחלפת השלטון, שוחררה קפלן ממאסרה. המאסר הממושך והתנאים הקשים הותירו בה צלקות רבות והיא סבלה מכאבי ראש עזים והתעוורה לפרקים.
פאני קפלן, בת 28, בשמה האמיתי פייגה חיימובנה רוטבלט, נחקרה ע"י השירות החשאי והודתה: "יריתי בלנין בכוונה תחילה. לא אגלה לכם מנין הגיע האקדח. זה מכבר רציתי להורגו משום שבגד במהפכה. " והיא סיפרה עוד: "בשעתו כבר השתתפתי בנסיון התנקשות בפקיד בכיר דווקא של הצאר. נתפסתי והוגליתי לסיביר במחנה בתנאים איומים, איבדתי זמנית את מאור עיני ואני עדיין סובלת מכאבי ראש נוראים. שוחררתי אחרי 7 שנים כשהצליחה המהפכה. אני תומכת באסיפה המכוננת שלה". היא הסבירה כי חרף מצבה הבריאותי הוסיפה להיות פעילה במפלגה הסוציאליסטית-מהפכנית שהתנגדה יותר ויותר לבולשוויקים משום שכרתו זמן קצר קודם לכן ברית שלום עם גרמניה כשהמלחמה עדיין בעיצומה. כעבור 3 ימים, ללא משפט, היא הוצאה להורג ביריה בעורפה וגופתה הושמדה לבל יישארו שרידים. במהלך השנים הועלו השערות כי לא יתכן שהיא ירתה בלנין בגלל ראייתה הלקויה, אלא שפשוט חיפתה על חבריה, המתנקשים האמיתיים.
ההוצאה להורג היתה האות לתחילת גל הטרור האדום, בהוראתו של סטלין שהיה עדיין במקום הולדתו בטביליסי שבגיאורגיה. בחודשים שלאחר מכן הוצאו להורג עוד כ-800 מחבריה של פאני קפלן.
ובכן, פאני קפלן הצליחה לרשום רק פסיק בהיסטוריה, לעומת הצרפתיה שארלוט קורדיי, שנים רבות לפני כן, שרצחה בעודו באמבט את ז'אן פול מארא, מראשי המהפכה הצרפתית, אשר לוותה גם היא בתקופה מסויימת בגל טרור. כך רשמה קורדיי דף אמיתי בהיסטוריה. ראשה נערף כעבור יומיים בכיכר "קונקורד".