ami11:12סגור לתגובות על עלייתה ונפילתה של יינגלאק צ'ינוואט
באוגוסט 2017, שעות לפני מתן פסק הדין במשפטה, נמלטה מתאילנד , האישה הראשונה והיחידה שכיהנה כראש הממשלה שם .
יינגלאק צ'ינוואט נולדה ב-21 ביוני 1967, מדינאית ואשת עסקים תאילנדית, בעלת שורשים סיניים. כיהנה כראש הממשלה ה-28 של תאילנד (2014-2011), האישה הראשונה והיחידה שכיהנה בתפקיד זה במדינה. הייתה גם ראש הממשלה הצעיר ביותר של תאילנד ב-60 השנים האחרונות. עלייתה של צ'ינוואט מסמלת נקודת מפנה במעמד האישה בתאילנד.
צ'ינוואט נבחרה מטעם מפלגת "פאו תאי" (למען תאילנד), הנחשבת מפלגת תומכיו של אחיה, תאקסין צ'ינוואט, הנמצא בגלות, ושל אנשי "החולצות האדומות". בבחירות לפרלמנט בשנת 2011 זכתה עם מפלגתה ברוב מוחלט של הקולות. אי לכך הרכיבה את הממשלה במקום זו של אבהיסיט וג'ג'יווה. ממשלתה התחילה את כהונתה באופן רשמי ב-5 באוגוסט 2011.
ביוגרפיה
בתום לימודי התיכון למדה יינגלאק צ'נוואט מדע המדינה ומנהל עסקים באוניברסיטת צ'יאנג מאי וסיימה תואר ראשון ב-1988. בהמשך למדה מדע המדינה לתואר שני (1990) באוניברסיטת המדינה של קנטקי שבארצות הברית.
בשובה לתאילנד עבדה בחברות שונות שבבעלות משפחתה. היא התמנתה למנהלת בעסקים של אחיה הבכור, איל ההון תאקסין צ'ינוואט, ומאוחר יותר הייתה יושבת ראש החברה "SC Asset" לפיתוח נכסים ומנהלת ה-Advanced Info Service. תאקסין צ'ינוואט נבחר לראש ממשלה ולאחר מכן הודח בהפיכה צבאית וגלה אחרי שבית משפט הרשיע אותו בגין הפרת אמונים.
בחירתה לראש ממשלה
במאי 2011, המפלגה החדשה פהו תאי, הנמצאת בקשרים הדוקים עם תאקסין צ'ינוואט הגולה, בחרה ביינגלאק כמועמדת מטעמה לתפקיד ראש הממשלה. במערכת הבחירות שלה דגלה יינגלאק צ'ינוואט בפיוס לאומי, מאבק בעוני והורדת מס הכנסה לחברות.
מפלגתה זכתה בבחירות משנת 2011 בניצחון כשהשיגה 265 מתוך 500 המושבים של בית הנבחרים של תאילנד. בכך שיחזרה את ההישג של אחיה, אשר בראש מפלגת תאי רק תאי הצליח לקבל לראשונה רוב פרלמנטרי מוחלט למפלגה אחת.
בצילום : יינגלאק צ'נוואט בתדרך של ראשי הצבא התאילנדי
תנועת המחאה בשנת 2013
בנובמבר 2013 החלו הפגנות מחאה המוניות של האופוזיציה העירונית והמלוכנית, שדרשה את התפטרותה של צ'ינוואט בטענה שהיא למעשה "בובת קש" ועושת דברו של אחיה, תאקסין. זאת לאחר שהיא ניסתה לקדם הצעת חוק להענקת חנינה לכל המעורבים במשבר הפוליטי בשנים 2011-2006, דבר שהיה מאפשר גם לאחיה תאקסין לחזור לתאילנד. אלפי מפגינים שיתקו לזמן ארוך חלקים גדולים בעיר הבירה בנגקוק, ואף הצליחו לפלוש לבניין הממשלה. בדצמבר 2013 החליטה צ'ינוואט לפזר את הפרלמנט, והכריזה על בחירות מוקדמות בפברואר 2014. היא נשארה בראש ממשלה זמנית. ההפגנות נמשכו שבעה חדשים, למעט הפסקה בעת חגיגות יום ההולדת ה-86 של המלך. במהומות נהרגו 24 אנשים וכ-700 נפצעו. בבחירות שהתקיימו ב-2 בפברואר 2014 הופרעה ההצבעה ב-69 מתוך 375 אזורי הבחירות על ידי האופוזיציה שקראה להחרמת הבחירות. נקבע תאריך להצבעה מחודשת באזורים אלה ב-2 במרץ 2014. בסופו של דבר, ב-21 במרץ 2014, הכריז בית המשפט החוקתי של תאילנד כי הבחירות לא היו תקפות מפני שההצבעה לא הושלמה ביום אחד בכל הארץ.
באותה תקופה הועלו נגד יינגלוק צ'ינוואט טענות שהזניחה את חובותיה כיושבת ראש הוועד הלאומי למדיניות בענף האורז.
ב-7 במאי 2014 הורה בית המשפט החוקתי של תאילנד ליינגלאק צ'ינוואט להתפטר. הוא האשים אותה ב"הפרת אמונים לצרכים אישיים" על כך שהחליטה בשנת 2011 להעביר מתפקידו את ראש מועצת שירותי הביטחון הלאומי תאוויל פלינסרי והחליפה אותו בקרוב משפחתה. כך נאלצה צ'ינוואט להתפטר, כמו במקרי הדחה דומים של ראשי ממשלת תאילנד סאמאק סונדאראבג' וסומצ'אי וונגסוואט.
צ'ינוואט הואשמה ברשלנות בתפקודה בתוכנית ממשלתית לקביעת מחירי האורז, ובמאי 2015 החל משפטה. באוגוסט 2017, לפני מתן פסק הדין במשפטה, נמלטה מתאילנד.
צ'ינוואט חיה עם בן זוג, אנוסון אמורנצ'אט, מנהל בחברת "M Link Asia Corporation". לזוג בן משותף. היא הגיעה לדובאי לשם נמלטה . כעבור כמה חודשים טסה לארה"ב שם זכתה למקלט זמני ונערכת להיאבק בבקשת ההסגרה של ממשלת תאילנד.