בצילום הפתיחה למעלה : דני קיי בעת חתונתו עם סילבייה פיין היהודיה ב1943
בצילום למעלה : דני קיי ביום נישואיו לסילביה פיין , 1943
אביו , החייט העני, של דני קיי
הוא נולד ב-1913 למשפחה ענייה של מהגרים יהודים-אוקראינים בברוקלין, ניו יורק, תחת השם דוד דניאל קומינסקי. כמבוגר לא אהב לדבר על עברו העני – קיי העדיף לעסוק בעתיד. קצת אחרי בר המצווה מתה אמו ודני החליט לעזוב את בית הספר (שהיום קרוי על שמו) יחד עם חברו הטוב ביותר, לטובת מסע הופעות כלהקה נודדת. החבר ידע לנגן גיטרה וכשאתה בן 13, זו כנראה נשמעת תוכנית מוצלחת. אחרי שסיבוב ההופעות כשל, ביקש ממנו אביו לחשוב היטב מה ירצה לעשות כשיהיה גדול. קיי, שרצה לשנות את העולם, ענה: "אני רוצה להיות רופא מנתח".
לאביו, שהיה חייט במקצועו, לא היה כסף לממן לימודי רפואה, ולכן קיי מצא את עצמו מנסה להרוויח כסף בעבודות מזדמנות – ומכולן פוטר, בזו אחר זו. הוא עבד בין היתר כמוזג סודה, מוכר גלידה וחוקר ביטוח (עבודה ממנה פוטר אחרי שגרם להפסד של 40 אלף דולר, מספרת האגדה). כשעבד כפקיד אצל רופא שיניים פוטר אחרי שהרופא גילה שקיי פיסל בעץ עם המקדח הדנטלי. בסופו של דבר החליט לחזור לעסקי השעשועים: "הפכתי לבדרן לא כי רציתי – אלא כי נועדתי להיות כזה", אמר.
קיי נסע להופיע כבדרן ב"חגורת הבורשט" – אזור במדינת ניו יורק ששימש אתר נופש פופולרי ליהודים (וגם המקום בו התרחשה עלילת הסרט "ריקוד מושחת"). שם הצטרף ללהקת מחול והפך לרקדן מקצועי. בהופעה הראשונה, קיי החליק מהבמה לקול צחוקו של הקהל. קיי החליט להפוך את ההחלקה הזו לגימיק קבוע ולהכריז על עצמו גם כקומיקאי.
לא צריך חשמל, לא צריך מוזיקה
ב-1934 הלהקה נסעה למזרח הרחוק והופיעה בעיר היפנית אוסאקה. סופת טייפון הכתה בעיר ובאותו ערב לא היה חשמל באולם – כלומר, גם לא אורות או מערכת הגברה. קיי רב התושייה הדליק לפיד והחל לשיר בקול החזק ביותר שיכול היה להפיק מגרונו. כיוון שהקהל לא הבין אנגלית, הוא ניסה להמחיז את המילים. הקהל היפני הריע לו – וזה היה היום שבו קיי החליט להיות גם פנטומימאי, כדי לשבור את מחסום השפה ולהגיע לליבם של אנשים בכל העולם. מאז, בכל מדינה אליה הגיע נהג לבקש ללמוד משהו מהשפה המקומית, כדי להגיד אותו על הבמה ולהמשיך את המשפט בג'יבריש.
כשחזר לארצות הברית החל להופיע עם פסנתרנית, מלחינה וכותבת בשם סילביה פיין. היא הבינה את הקצב שלו, וכתבה לו את המילים והלחנים המתוחכמים שהפכו לסמל המסחרי שלו. היא כתבה לו שיר בשם "צ'ייקובסקי", שמטרתו לגרום לקיי לשיר שמות של 54 מלחינים רוסים ב-38 שניות. השיר הפך ללהיט ופיין הפכה לאשתו ולסוכנת האישית שלו.
ב-1943 הוחתם קיי אצל המפיק סמואל גולדווין על חוזה לכיכוב בסרטי קולנוע. גולדווין הפתיע כשפנה לאנשי הצוות שלו ואמר: "צריך להיזהר עם דני קיי, הוא לא נאה, לא יודע לשחק ולא סקסי". באותה הזדמנות ביקש מקיי שיעשה ניתוח להקטנת האף, שלטעמו הקנה לו מראה "יהודי" מדי.
קיי סירב. הצוות של גולדווין ניסה לאפר אותו כדי למזער את נוכחות האף היהודי, אך לא צלח. לאחר דיונים רבים נמצא פיתרון ביניים לטשטוש המראה היהודי – קיי חימצן את השיער, ובסרטיו הראשונים הוא בלונדיני לחלוטין. סרטו הראשון, "Up In Arms", היה הצלחה אדירה והצעד הראשון בקריירה קולנועית מזהירה – במשך 20 שנה כיכב ב-20 סרטים, בדרך כלל בתפקידים שדרשו לשון מהירה במיוחד, שירה וריקוד.
דני קיי ובתו דנה קיי
Danny Kaye with his daughter, Dena
באחת מטיסותיו לאירופה התיישב ליד קיי, במחלקה הראשונה של המטוס, מנהל יוניסף. השניים דיברו על אהבתם לילדים, וקיי נחשף לראשונה לנתונים על מספר הילדים העניים בעולם השלישי, שמתים מדי יום בגלל פוליטיקה ומלחמות. קיי התחבר לצד שהדחיק כל כך הרבה שנים – לילד העני ממנו צמח להיות מה שהוא. בעקבות אותה שיחה החליט קיי להפוך לשגריר הארגון בעולם. מדובר בידוען הראשון שביצע תפקיד כזה.
דני קיי מקבל את אות הכבוד של יוניסף , 1955
קיי השתמש בפרסומו כדי להביא לכותרות את סיפוריהם של הילדים העניים שלא נשמע קולם. קיי מצא את עצמו מופיע בכפרים נידחים בתאילנד, מבדר קהילות מוזנחות באפריקה. בזמן שבעולם המערבי נחשב לכוכב – עבור אותם ילדים הוא היה רק איש עם שיער מוזר ונעליים מצחיקות שהגיע להצחיק אותם.
מקור וקרדיט : אלון גור אריה
כיצד הגיע דני קיי לתרגיל הקיץ של קציני גדוד 12 בגולני ?
ני קיי נהייה חברו הטוב של אל"מ אהרון ( אהר'לה) יריב בעת תפקידו כנספח צה"ל בוושינגטון בשנים 1958-1960 . הוא הפך לאחד מבאי ביתו של אהרון יריב . חברות עמוקה התפתחה בין השניים , שתימשך עד מותו של דני קיי בשנת 1987.
יום אחד בשנת 1962 חזרו הגדודים של גולני לזמן-מה למחנות הקבע שלהם, ביצעו "תעסוקה מבצעית" וחזרו שוב למחנות הקבע. יום אחד במחנה טירה ליד חיפה מודיעים לסא"ל מאיר מאיר שיש לו טלפון מהש"ג. " יש אחד בשער , שאומר שהוא דני קיי, והוא רוצה להיכנס לראות את המח"ט" , מדווח הש"ג. אלה ימי שיא בקריירה של דני קיי, ואין מי שלא יודע מי הוא. בארץ הוקרן אז סרט משעשע שלו ושמו : " רבינוביץ פגש את כגנוביץ" . בטח משוגע חשב סא"ל מאיר מאיר ומיהר אל השער. ומה רואות עיניו? אכן דני קיי . " האם קולונל יריב נמצא כאן ? " הוא שאל בנימוס את סא"ל מאיר. מאיר הביאו מייד לאהר'לה, והשניים התחבקו והתנשקו. הנה סרט מולי בחיים , מלמל מאיר.
לא עוברים כמה ימים , וקציני גדוד 12 של גולני עוברים השתלמות מבצעית בשטח . פתאום מודיעים שהמח"ט מגיע. הרכב שלו מתקרב ועוצר. אל"מ אהרון יריב, מח"ט גולני, יורד ממנו ואחריו עוד מישהו בלונדיני. נראה מוכר, עם כובע גדול המכסה את מרבית ראשו. "תכירו חבר שלי " , פונה אהר'לה לקצינים המשתאים, "דני קיי שמו". התדהמה היתה עצומה, והמניות של המח"ט המריאו לשחקים.
הקשר של האלוף אהרון יריב עם דני קיי נמשך כל השנים גם כשהיה ראש אמ"ן ובכל נסיעה לארה"ב היה נפגש עם חברו הטוב דני קיי. בשנת 1978 כאשר היה אהרון יריב כבר אזרח הוא נסע ללוס אנג'לס כדי להיות עם חברו הטוב דני קיי למשך חודש ימים.
מקור וקרדיט :
עמוס גלבוע , מר מודיעין, ידיעות אחרונות , ספרי חמד, 2013 .
ראו גם :
דני קיי בחיפה 1956 – TheMarker Cafe |
ראו גם :
Dena Kaye On Life with Father Danny Kaye |
היי עמי היקר. לא הכרתי את הסיפור הזה למרות שהכרתי היטב את סא״ל מאיר מאיר (לימים אל״מ). הוא ורעייתו היו חברים של הורי שהיו נפגשים פעם בשבוע, כמנהג הבולגרים (כמובן שגם מאיר היה בולגרי כמונו).
חיבוק ותודה
משה דקלו