אוסקר קוקושקה היה צייר וסופר אוסטרי, מהמובילים והבולטים של התנועה האקספרסיוניסטית. נודע בעיקר בדיוקנאות שצייר ובהם הצליח להביע את נפשה הפנימית של דמות הדיוקן. יכולת זו באה לידי ביטוי גם בנושאי ציור שונים כגון ציורי נוף ונושאים מיתולוגיים. ברבים מהדיוקנאות שצייר ישנה תחושה של חרדה ומתח. קוקושקה נודע גם בזכות יצירותיו הספרותיות המאופיינות בסגנון חדשני ועז מבחינה פסיכולוגית.
אוסקר קוקושקה היה יליד פוכלארן שבאוסטריה. אביו ירד מנכסיו כאשר קוקושקה היה בן שלוש. בתקווה למצוא עתיד כלכלי חדש הוריו עברו לגור בווינה, שם למד קוקושקה בבית הספר הדקורטיבי שבוינה (1905-1904). ב – 1891 מת אחיו הבכור, עובדה טרגית שהשפיעה על מהלך חייו.
בתקופת לימודיו הושפע מציוריהם של ואן-גוך וגוסטב קלימט, ומאמנות המזרח הרחוק. עיקר התעניינותו בשנות לימודיו התמקדה בממד הגופני-פיזי שנראה לו כאמצעי מתאים להבעת דאגתו לאנושות.
כסטודנט התפרנס מציור על מניפות וגלויות בחברת "סטודיו לאמנות בווינה". שם פרסם בשנת 1908 את סיפרו "ילדים חולמים". לספר צורפו שמונה עבודות הדפס.
הרומן המכאיב עם אלמנתו של גוסטב מאהלר
בשנים 1914-1910 חילק את זמנו בין וינה לברלין ואז הכיר את אלמה מאהלר.
אלמה מאהלר כונתה "אלמנת ארבע המוזות" בשל קשריה עם ארבעה מגאוני המאה העשרים: שלושה היו בעליה – גוסטב מאהלר, ולטר גרופיוס האדריכל, ממייסדי תנועה הבאוהאוס, והסופר פרנץ ורפל. הרביעי היה מאהבה קוקושקה. אפשר לומר על אלמה שהייתה הפאם פאטאל האחרונה של אירופה. אלמה הייתה גם אנטישמית ונשואה לשני יהודים – מאהלר וורפל הנערץ, אשר עמו נמלטה לארצות הברית מאימת הנאצים.
ב-1912 הכירה אלמה מאהלר, אלמנתו של המלחין גוסטב מאהלר, את הצייר האקספרסיוניסט אוסקר קוקושקה, וניהלה איתו רומן מלא תשוקה במשך שלוש שנים. קוקשקה היה מלא השראה ואהבה כלפיה, הוא צייר אותה וצייר עבורה ציורים רבים.
לאחר פגישתם הראשונה קוקושקה כתב: "היא הקסימה אותי והרגשתי שלא הייתה אדישה אלי". אחרי אותו ערב הם לא משו זה מזו. אך קוקושקה היה הנואש באהבתו. הרומן נמשך כשלוש שנים, מלווה ברגשות קנאה עזה וחולנית לאהובתו. זה היה גם באותה תקופה מקור ליצירתו שסגנונה השתנה – וכן לארבע מאות מכתבי אהבה. אלמה נבהלה מעוצמת הקשר עם קוקושקה, עזבה אותו וחזרה לזרועותיו של גרופיוס.
אחרי הפרידה מאלמה קוקושקה לא התאושש, הלך וקמל.
אלמה ואוסקר : ציור של אוסקר קוקושקה משנת 1913
השוחות של מלחמת העולם הראשונה
בשנת 1915, מספר חודשים אחרי פרוץ מלחמת העולם הראשונה, התנדב אוסקר קוקושקה לשרת בחזית המזרחית, שם נפצע קשות. בשנת 1917, עדיין מתאושש מהפציעה, התיישב בדרזדן. ב – 1918 פרסם את המחזה "אורפיאוס ויורידס" העוסק בזוועות המלחמה.
הוא חזר לאוסטריה, עדיין מלווה בטירוף לאלמה ואז התברר לו שנישאה למאהבה משכבר הימים, האדריכל גרופיוס. מכאן אוסקר קוקושקה הידרדר לאקסטזות מטורפות.
Orfeus and Euridice, 1917, Oskar Kokoschka
ציור של אוסקר קוקושקה משנת 1918 המביע את אהבתו לאלמה מאהלר
אוסקר קוקושקה והנאצים
בשנות העשרים הרבה לטייל באירופה, בצפון אפריקה ובמזרח התיכון.
קוקושקה שב ממסעותיו לווינה ב – 1931 אך בשנת 1935 נאלץ לעזוב בגלל איום הנאציזם. בשנת 1937 הכריזו הנאצים על עבודותיו כבזויות וכמבזות. (עבודותיו סווגו על ידי הנאצים כאמנות מנוונת ) כתוצאה מכך ברח לאנגליה.
בתקופה שבה שהה באנגליה היה מחוסר כול ונאלץ לצייר בצבעי מים (אמצעי זול).
בשנת 1941 נישא לאולדה פלקובסקה במקלט תת-קרקעי בלונדון.
בשנת 1953 התיישב בז'נבה, ושם לימד, עסק בעיצוב תפאורות לתאטרון והחל לצייר נושאים מיתולוגיים.
אוסקר קוקושקה נפטר בשנת 1980.
מקורות
ד"ר פיטר מלץ
ד"ר יהודית אשר, 2013
אוסקר קוקושקה – ויקיפדיה
סקירה קצרה וממוקדת. נהדר