ami20:46סגור לתגובות על סיפורי חיים של עוזרות בית בישראל
"אז כאילו את רוצה לכתוב עליי ושאני אספר לך על החיים שלי, שהם מבאסים פחד, ולמה שאני כאילו נהייתי עובדת בניקיון? בחיים לא חשבתי, תמיד הייתי סגורה על זה שאני לא ינקה שירותים של אנשים אחרים ובסוף תכלס אני כן מנקה שירותים של אחרים."
רחל שגיא מחברת הספר 'בוסית של יום ראשון' קיבצה באמתחתה מגוון סיפורים אותנטיים מהשטח של עובדות משק בית. הסיפורים כולם מרתקים ומעוררי מחשבה. כעשרים נשים הסכימו להתראיין חלקן בשמן וחלקן בעילום שם ולחשוף את עבודתן ואת המניע שלהן להשאר במקצוע במשך עשרות שנים. גם רחל בעצמה נשאבה בילדותה לקטע של עזרה בבית כבת בכורה לאמא קרייריסטית שמילוי חובותיה בבית לא היה בראש מעייניה.עבור רחל עבודות הבית הן התגשמות הצד האימהי שאמה הביולוגית כל כך התנערה ממנו.
מה מספרות עלינו עוזרות הבית שלנו? איך הופכת אישה לעוזרת בית? איך היא שורדת בתוך בית לא לה, מפרנסת משפחה, מגדלת ילדים בתקווה שלא ימשיכו בדרכה?
רחל שגיא מציגה בפנינו סדרת מפגשים מרתקים עם נשים שמשתוקקות להשמיע את קולן. הן מספרות את סיפורן בפתיחות, במילים חריפות, כואבות, משעשעות ומלאות חיות. הן שואפות לגאול את חייהן הייחודיים מן האלמוניות והשכחה שמרביתנו נידונים לה, שהן עמוקות וכואבות עוד יותר עבור נשים שמבלות את ימיהן עם סחבה בידן, מקרצפות בתים של אחרים.
כל אישה בתורה מספרת ומתארת ברהיטות איך הכל התחיל. איך התחיל הרומן שלה עם הסמרטוט והמגב. תמיד אבל תמיד הכל מתחיל מהמצב בבית. באיזה מצב סוציו אקונומי גדלו הנשים, כמה טיפחו אותן בילדותן, מה טפטפו להן למוח, מה למדו בחייהן ואיך הניקיון היה דרך מפלט לכסף קל ומהיר. כנשים עם ילדים קטנים הן מצאו דרך נוחה להרוויח כסף. קל זה מעולם לא היה. מעבר להיבט הפיזי הן היו מודעות לכוחן המוחלש בחברה ולמעמדן הנחות. חלקן לא הודו מעולם בציבור בפה מלא שהן עובדות ניקיון בבתיהם של אחרים.
הניקיון בבתים של אחרים משול למורסה המדממת כל הזמן. "לפעמים הדברים הכי חשובים שיקבעו לך את החיים קורים בלי שנשים לב. היום כשאני חושבת על זה, התגלגלתי למשק בית כשהמנהל מהמשרד שניקיתי בנה בית באחד היישובים ושאל אותי אם אני רוצה לנהל לו את הבית. לנהל הוא אמר, לא לנקות."
הסיפורים הם מונולוגים מרגשים מאוד של נשים מרתקות שראו דבר או שניים בחייהם. הסטיגמה הקשה של עובדי ניקיון באשר הם חוטא כל כך למציאות מכיוון שמאחורי כל אדם כזה מצוי יהלום מלוטש שרק מחכה להתגלות. ישנן נשים שהתראיינו לספר ותרמו מחוכמתם והודו שעבורם העבודה הזאת הייתה גלגל הצלה שהן נאחזו בו בחייהם לא פעם.