המבצע שפתח את מה שזכה לכינוי " העסק הביש" במצרים , נקרא על שמה של סוזן לוי , זוגתו של ויקטור לוי , מעצורי "הפרשה" במצרים" .
14 שנה היא חיכתה שיחזור מהכלא בקהיר כדי להינשא לו והשניים הקימו משפחה. אתמול נפטרה סוזן לוי בגיל 82.
הסיפור המרגש של השניים מתחיל ב1954 , אז התקרב לסיומו המו"מ לפינוי תעלת סואץ. בישראל חששו בזמנו מהפינוי ומהעברת חלקים מהתעלה לידי המצרים. וכך עלה הרעיון במודיעין הישראלי לבצע פיגועים ופעולות טרור נגד מוסדות אמריקאיים ובריטיים בשטח מצרים. כך שהחשד ייפול על גורמים מצריים מקומיים .
עד היום לא ברור מי יזם את הרעיון. קבוצת צעירים ציונים-ישראליים הייתה זו שביצעה את הפיגועים , אך הם נתפסו . שניים מעצורי הפרשה, מרזוק ועזר , הועלו לגרדום. אחרים ובהם ויקטור לוי נשלחו למאסרי עולם ולתקופות מאסר קצרות יותר. אסירי הפרשה שוחררו רק לאחר שנים ארוכות בכלא.
"מבצע סוזנה" שהחל את "עסק הביש נקרא למעשה על שמה" , אמרה הבת ליאורה לעיתון "ידיעות אחרונות" . " הם הכירו בגיל צעיר מאד במצרים, עלו ארצה והחליטו שהם רוצים להתחתן. זה היה סיפור אהבה גדול. הוא גוייס ע"י המודיעין הישראלי ונשלח למצרים והיה 14 שנה בכלא. כשאבא שלי חזר , בן גוריון אמר לו 'מכרו אתכם' . אבא אמר לי את זה ממש לפני שהוא נפטר".
ויקטור לוי וסוזן בשנות ה-50
צילום באדיבות המשפחה ועיתון ידיעות אחרונות
לאחר ששוחרר מהכלא במצרים השניים נישאו והקימו משפחה. נולדו להם שתי בנות ובהמשך גם חמש נכדות. לאחר השחרור עבד ויקטור כאגרונום ב"טבע" ובהמשך בכרום כימקלים בתור מנהל בכיר. ד"ר סוזן לוי ז"ל הייתה דוקטור לספרות צרפתית.
לפני 14 שנה הלך ויקטור לעולמו " אמא שלי אהבה את אבא שלי כל החיים, יותר מכל דבר אחר בעולם. בזמן המאסר שלו במצרים היא עברה לגור בצרפת ועבדה באל-על כדי שתוכל לשלוח לו מכתבים ולשמוע ממנו" נזכרת הבת.
בגיל 82 , הלכה אתמול, 19 לנובמבר 2017, ד"ר סוזן לוי לעולמה.
מידע נוסף אודות ד"ר סוזן לוי ז"ל וויקטור לוי באתר נידוני קהיר:
בהיותו בן 15, חיזקו אירועי מלחמת השחרור את זיקתו של ויקטור לוי לארץ, וגדלה נחישותו לעשות כל שביכולתו למען א"י. התנועה ירדה למחתרת, יהודים רבים נעצרו בתקופה סוערת זו. הוא עבר לבית ספר צרפתי שבמסגרתו למד אגרונומיה. הוא סיים את לימודיו בשלוש שנים וזכה בתואר המקביל לתואר ראשון באגרונומיה.
בגיל 18 פגש ויקטור לוי בבחורה יהודיה שמוצא משפחתה מרוסיה ואשר למדה באותו בית ספר במגמה אחרת. סוזן – מי שהיתה עתידה להינשא לו רק 16 שנים לאחר מכן, עם שחרורו מהכלא – חלמה לא פחות על א"י. שניהם החליטו לעלות ארצה, להצטרף לקיבוץ ולהינשא. אך משאלות אלה לא התגשמו.
בשנת 1950 גוייס ויקטור למודיעין הישראלי. הוא נבחר בין רבים בתנועה בזכות אישיותו הבולטת. הסכים להתגייס ללא היסוס, למרות הסכנה הרבה שהיתה כרוכה בתפקיד והסכנה שנשקפה למשפחתו. את חברתו סוזן לא שיתף בסודו והיא עלתה ארצה. ויקטור הגיע כארבעה חודשים אחריה על מנת לעבור קורס קציני מודיעין. הוא הוכשר למשימתו, אשר היתה לחזור למצרים ולבצע בה פעילות מודיעינית. כעבור שנתיים נפלה הרשת. ויקטור נידון למאסר עולם. 14 שנה ישבו הוא וחבריו לרשת בכלא המצרי ורק עם שחרורם הבינו את גודל התסבוכת אשר הובילה למאסרם.
עמידתו של ויקטור בכלא המצרי בטורא היתה למופת חרף העינויים, עבודת הפרך, והכליאות התכופות בצינוק. כאשר אפסו הסיכויים להשתחרר בשתי הזדמנויות ובעיקר ב- 1956 בעת מבצע סיני, לא איבדו ויקטור וחבריו את התקווה לחזור לארץ ישראל. ואכן, ב- 1968 בא השחרור, לאחר 14 שנה. ויקטור שב לציון, וכפי שייעד הגורל הוא נשא לאשה את ארוסתו סוזן. שתי בנותיו שירתו כחיילות בחיל המודיעין..
ויקטור לוי נפטר באוגוסט 2003.
מקורות המידע
תלם יהב , " מבצע סוזנה: הסוף" , ידיעות אחרונות, 20 לנובמבר 2017 .
מעניין מאד